Mijn zoon is Jihadist

mijnzoon

Op 14 februari was in ontwikkelingscentrum Vrouw en Vaart de vertoning van ‘Mijn zoon is Jihadist’. Het SPE was aanwezig om deze film te bekijken en mee te doen aan het groepsgesprek dat na de film plaatsvond.

Radicalisering is een thema dat vaak terugkomt binnen bijeenkomsten die in Amsterdam worden georganiseerd. Bij de preventie van radicalisering zijn veel verschillende partijen betrokken. Ouders, scholen, politie, hulpverleners, maatschappelijke organisaties. Vrouw en vaart had deze partijen dan ook uitgenodigd om samen de film te bekijken en het achteraf te bespreken onder leiding van Myriam Sahraoui.

In de film stond de machteloosheid van de vader centraal. Hij zag zijn zoon veranderen, maar kon niet goed met hem communiceren. Ook de invloed van de omgeving werd in de film heel duidelijk. In het nagesprek werden veel verschillende thema’s besproken. De volgende drie punten vormen de rode lijn in het gesprek en zijn belangrijke punten om te delen.
• Alle ouders hebben moeite met communiceren met hun puber. Pubers denken zwart/wit, zoeken naar idealen en willen dolgraag ergens bij horen. Liefde, maar nog meer vertrouwen, zijn essentieel bij het communiceren met je kind. Vertrouw er op dat je je kind het goede mee hebt gegeven en ze ook de juiste keuzes zullen maken.
• Het verbinden van mensen met verschillende achtergronden is heel belangrijk om samen te kunnen blijven leven in een wijk. Zowel Nederlandse moeders als moeder met een bi-culturele achtergrond, geven aan moeite te hebben om vriendjes van hun kinderen thuis te laten spelen. Ze willen het wel, maar andere ouders houden het tegen. Als kinderen op jonge leeftijd buiten school niet in aanraking komen met kinderen met een andere achtergrond, dan zullen ze verder van elkaar vervreemden en zal dit niet veranderen.
• Vraag hulp als je ergens mee zit. Of dit nou radicalisering is of een andere probleem: zoek iemand op die je vertrouwt. Dit kan bij een centrum zoals Vrouw en Vaart, maar ook bij de wijkagent. Op deze website kun je vinden wie jouw wijkagent is. Je kan in gesprek gaan met de wijkagent, zonder dat dit verder consequenties heeft. Er zal niemand aangesproken worden, maar je kan wel hulp krijgen om je kind te helpen.

mijnzoon2

Vrouw en Vaart

Vrouw en Vaart is het ontwikkelingscentrum voor en door vrouwen die wonen, leven, werken…in Amsterdam Nieuw West. Het is dé plek waar vrouwen graag komen om zichzelf te ontwikkelen. Hier vinden vrouwen de tijd om in zichzelf te investeren, te leren, hun eigen geld te verdienen of andere vrouwen te ontmoeten. Alle vrouwen vanaf 15 jaar uit Nieuw West zijn van harte welkom om elkaar te ontmoeten in Vrouw en Vaart.
Je kan bij Vrouw en Vaart terecht voor onder andere activiteiten gericht op taal, opvoeding en creativiteit.
President Allendelaan 733
1068 VN Amsterdam
020- 410 04 52
vrouwenvaart@sezo.nl
www.vrouwenvaart.nl