HET SPE IN BEELD: FATIMA OUAHOU – OPRICHTER STICHTING MALAK 

Wie zijn de vrouwen van het Servicepunt Emancipatie? En waar zetten zij zich voor in? Het SPE zet met vier krachtige voorvrouwen het Amsterdamse netwerk van vrouwenorganisaties in de spotlight. Lees hier het verhaal van Fatima.

Fatima kwam naar Nederland als getrouwde vrouw met veel dromen en idealen. In Marokko volgde zij een rechtenstudie aan de universiteit en was ze een gedreven sporter. In Nederland merkte ze al gauw dat ze onderaan moest beginnen. Ze was jaren actief binnen verschillende vrouwenbesturen in Amsterdam Noord en besloot later haar eigen stichting op te richten. Geïnspireerd door haar dochtertje met het Syndroom van Down en geconfronteerd met de vele vragen die ze had over de begeleiding van een kind met een beperking, zag ze dat er behoefte was naar meer kennis. Haar stichting Malak ondersteunt ouders van kinderen met een beperking, zodat zij hun kinderen beter kunnen helpen en begeleiden. Ook zet Fatima zich in voor migrantenvrouwen in Amsterdam Noord door activiteiten te organiseren die aanzetten tot maatschappelijke participatie, emancipatie en zelfredzaamheid.

‘Onze kracht is dat wij vrouwen van verschillende culturele achtergronden kunnen bereiken.’

Fatima vindt dat vrouwen in Amsterdam zichzelf nog niet op waarde kunnen schatten. Ze hoopt dat vrouwen realiseren wat hun waarde is voor een stad als Amsterdam en dat ze veel kunnen betekenen voor de inwoners van de stad. Vrouwen dienen te investeren in de onderwijskansen die er liggen voor zichzelf en hun kinderen. Onderwijs is een eerste stap in het emancipatieproces. Fatima: “Door onderwijs te volgen maak je jezelf zelfstandig, weet je waar je naartoe wilt en kun je ook je rechten beter in kaart brengen. Onderwijs is de weg naar zelfbeschikking en het nemen van de eigen verantwoordelijkheid.”

‘Onderwijs vormt het startpunt om vooruit te komen.’

Dat Fatima onderwijs een warm hart toedraagt, is duidelijk. Ze is een voorstander van het inclusieve onderwijssysteem en ziet dat kinderen met een beperking nog veel te maken krijgen met discriminatie. Zij worden nog te vaak naar het speciaal onderwijs gestuurd, terwijl ouders willen dat ze meedraaien op het regulier onderwijs. Fatima wil zich dan ook voor hen blijven inzetten in de toekomst.