Het speerpunt zelfbewust opgroeien gaat over meiden en jonge vrouwen. Meiden kunnen erg kwetsbaar zijn en kunnen hulp nodig hebben om weerbaarder te worden. Dit betekent dat zij beter voor zichzelf op durven te komen en niet over hun eigen grenzen gaan.

Problemen thuis of op school kunnen leiden tot grote zorgen bij de meiden die niet altijd zichtbaar zijn. In Amsterdam zien we meiden die niet de keuze mogen maken die ze zouden willen maken. Bijvoorbeeld omdat hun familie dit niet wil of omdat meiden bang zijn dat anderen in hun omgeving het een slechte keuze vinden. Ook kunnen zij (seksueel) grensoverschrijdend gedrag tegenkomen en weten ze niet goed hoe ze hier mee om moeten gaan.

Om te zorgen dat deze meiden vrouwen worden die weerbaar zijn, financiert de gemeente Amsterdam via het SPE projecten die gaan over dit thema. De afgelopen jaren zijn er door het SPE al veel verschillende projecten gefinancierd. Zo zijn er projecten opgezet die gaan over het stimuleren van het zelfbeeld, het bewust maken van de eigen grenzen, voorlichting geven over seksuele/liefdes relaties en grensoverschrijdend gedrag. Ook het bespreekbaar maken van taboeonderwerpen is een thema dat goed past bij dit speerpunt. Meiden opvoeden en op laten groeien tot weerbare vrouwen is, kortom, een behoorlijke uitdaging.

Aanvragen moeten voldoen aan onze criteria, lees deze goed door voor je aan de slag gaat. Voldoet het plan aan de criteria? Volg dan het stappenplan en dien een aanvraag in door een ingevuld aanvraagformulier te mailen naar info@spe-amsterdam.nlGebruik de basishandleiding budget uit het speerpuntbudget aanvragen ter ondersteuning.