Voor zowel mannelijke als vrouwelijke nieuwkomers is het niet makkelijk om zich aan te passen aan een nieuwe samenleving. Voor Syrische vluchtelingen de andere rol van mannen en vrouwen in de Westerse samenleving een valkuil. Het project As We Are Develop van Newest Art Organization focust zich op  deze cultuurverschillen, en hoopt Syrische vluchtelingen mogelijkheden te bieden om hier open over te praten.

Op 10 januari was het SPE op bezoek bij Newest Art Organization, waar Ann Cassano een workshop gaf. Zij sprak over de Deep Democracy methode, een manier van besluitvorming waarbij conflicterende kanten het met elkaar eens worden. Dit doen zij zonder compromissen te sluiten, maar juist door het conflict aan te gaan en te herkennen wat er speelt wanneer er een ongelijke relatie is waarbij een conflict ontstaat.

Aan het einde van de workshop gingen we diep in op praktische meningsverschillen. Iedereen kon zijn of haar mening delen en de andere aanwezigen reageerden hier op een rustige manier op door aan te geven hoe ver zij van dit idee vandaan stonden, door verder of dichter bij de persoon die deze mening had te gaan staan.

De workshop gaf veel nieuwe inzichten in het oplossen van conflict, de waarde van ieder zijn mening, en de positie van mensen in zowel de Syrische als Nederlandse samenleving. Door deze inzichten hebben de deelnemers handvatten aangeboden gekregen om met deze positie verschillen om te gaan.

Contact

Newest Art Organization
Pieter Nieuwlandstraat 112
1093 XZ Amsterdam
info@newestart.org