Het project van Zina is een reizend project: zij gaan langs bij verschillende organisaties in alle stadsdelen om de ontroerende film Niet Meer Zonder Jou te laten zien, en hierover te spreken met de aanwezigen.

De film is gebaseerd op de theatervoorstelling van Nazmiye Oral en haar moeder Havva. Nazmiye, schrijfster, columniste en actrice, is ‘vrijgevochten’ en losgebroken van de traditionele moslimgemeenschap. Haar ouders, zusje, broer en zwager zijn hier nog wel onderdeel van. De verschillende opvattingen van Nazmiye en haar moeder botsen.

Havva wilde de voorstelling overal opvoeren: in Amsterdam, en zelfs in New York. Maar nooit in Hengelo of Enschede. Dat kwam te dichtbij, dan zou iedereen weten dat zij voorstellingen speelt met haar dochter. Alleen wanneer Mehmet, Nazmiyes oudste broer, toestemming geeft om de voorstelling op te voeren in de huiskamer, bij Havva thuis, gaat zij akkoord. Met familie en buren erbij voeren Nazmiye en Havva de voorstelling op.

Na de film werden er met de aanwezigen persoonlijke ervaringen gedeeld. Ervaringen met religie, de moeder-kind relatie, en zelfs abortus. In de film wordt er gepraat over religie, familie, seksualiteit, tradities en normen en waarden. Deze worden gekoppeld aan hun gezamenlijke geschiedenis, waardoor men in staat is om openlijk te spreken over onderwerpen waar vroeger nooit over gepraat kon worden. Dit zagen we in het nagesprek dan ook ontstaan. Volgens de een ging het vooral over de moeder-kind relatie, terwijl voor de ander religie en cultuurverschillen juist centraal stonden in de film.

De documentaire staat nog steeds online.

Het zien van deze documentaire en het nagesprek leverden interessante dialogen en inzichten op over de vraag hoe je om kan gaan met veranderingen in cultuur en hoe dit van invloed kan zijn op de relaties binnen het gezin.

 

Contact

Zina
Postbus 14550
1001 LB Amsterdam
+31 (0)20 7724319
info@zinaplatform.nl

ZINA HUIST IN DE VLUGT
Burg. De Vlugtlaan 125
1063 BJ Amsterdam
+31 (0)20 7724319
info@zinaplatform.nl

logozina