Binnen het speerpunt Arbeid en Zorg 2023 heeft Vereniging Egyptische Organisaties Nederland (VEON) het project ‘Voor ieder wil is een weg’ uitgevoerd. Met dit project heeft VEON als doel om vrouwen met financiële problemen, kennis en vaardigheden mee te geven zodat ze de baas worden over hun eigen financiële situatie. Op 20 februari ging het SPE op speerpuntbezoek bij een van de activiteiten binnen dit project. De bijeenkomst stond in het teken van schulden en budget beheren. 

De informatiebijeenkomst en training worden geleid door Margriet van InKas. Bij aanvang van de sessie gaven de deelnemers aan dat ze terughoudend zijn om hun financiële situatie te bespreken met vrienden of familie. Margriet deelt vervolgens haar persoonlijke verhaal over hoe zij en haar partner de Covid-pandemie hebben doorstaan door middel van budgettering en bewust te zijn van hun uitgaven, nadat zij plotseling haar baan verloor. Dit schept een sfeer van vertrouwen onder de deelnemers, waardoor zij openhartig hun eigen financiële uitdagingen met elkaar kunnen delen. 

Na een open gesprek, geeft Margriet inzicht en kennis mee aan de deelnemers over het belang van het bijhouden van inkomsten en uitgaven, oftewel het budgetteren. Daarna is er tijd voor vragen, zoals waar ze terecht kunnen voor de schulden die ze gemaakt hebben tijdens het overstappen van verkeringsmaatschappij, of welke zaken vallen onder vaste uitgaven. Aan de hand van de wisselwerking tussen uitleg en vragen zien de deelnemers het belang van budgetteren en hoe ze uit eventuele schulden kunnen komen. Zo leren de deelnemers bij wie ze terecht kunnen voor hulp met belastingaangifte en hoe zij kunnen meedoen op de arbeidsmarkt. Hiermee wordt het zelfvertrouwen van de deelnemers vergroot om zelf te gaan budgetteren en de baas te worden over hun eigen financiën.  

Na afloop gaan de aanwezigen naar huis met nieuwe inzichten over het belang van budgetteren en het beheren van hun inkomsten en uitgaven.  Met deze bijeenkomst draagt VEON bij aan de emancipatie van vrouwen door het bevorderen van het vertrouwen van vrouwen in het beheren van hun eigen financiën. Dit zorgt ervoor dat ze zelfstandige keuzes kunnen maken over wat ze met hun geld willen doen.