Binnen het speerpunt Arbeid en Zorg 2023 heeft Vereniging Life&Style het project ‘Samen op weg naar werk’ uitgevoerd. Met dit project heeft Life&Style als doel vrouwen leren om zelfvertrouwen op te bouwen zodat zij eigen keuzes durven maken en hun eigen financiële toekomst voorop stellen. Op 28 februari ging het SPE op speerpuntbezoek bij een van de activiteiten binnen het project. De bijeenkomst stond in het teken van toeslagen en besparen.  

In het eerste deel van de bijeenkomst krijgen de deelnemers een voorlichting van Ajub en Ikra van de Belastingdienst over de verschillende soorten toeslagen. Een tip die de vrouwen meekrijgen is dat ze altijd op tijd wijzigingen in het inkomen moeten doorgeven, om te voorkomen dat ze geld terug moeten betalen. Daarnaast worden ze erop gewezen dat wanneer je inwonende kinderen hebt, zij maximaal een bepaald bedrag per jaar kunnen verdienen, zonder dat ouders gekort worden op hun huurtoeslag. De vrouwen geven aan dat dit voor spanningen zorgt in huis. De thuiswonende jongeren willen vaak niet bijdragen aan het huishouden, en ook niet minder werken, waardoor uiteindelijk de ouders minder te besteden hebben.  

In het tweede deel van de bijeenkomst vertelt Pankie, budgetcoach bij het Buurtteam, voor welke zaken de deelnemers naar het Buurtteam kunnen. Zij kunnen helpen bij problemen en vragen rondom geld, betalingsregelingen en belastingaangifte. Daarnaast heeft het Buurtteam ook energiecoaches, die bewoners uit de buurt helpen met het besparen op energiekosten. Alle hulp van het Buurtteam is kosteloos.  

Een groot deel van de deelnemers is ook Krachtmoeder: vrijwilligers bij Life&Style die worden ingezet om andere vrouwen uit de buurt te ondersteunen. Op deze manier bereikt Life&Style niet alleen de aanwezige vrouwen, maar nog veel meer vrouwen in de buurt.  

Na afloop van de bijeenkomst gaan de deelnemers met informatie naar huis over toeslagen en het aanbod van het Buurtteam. Vereniging Life&Style zorgt met dit project ervoor dat vrouwen meer kennis krijgen van financiële zaken en het belang daarvan inzien. Deze handvatten verspreiden zich verder door de buurt en bereiken ook vrouwen die niet aanwezig waren, door het werk van de Krachtmoeders. Op deze manier draagt Life&Style bij aan de emancipatie van vrouwen.