Binnen het speerpunt Jongens- en Mannenemancipatie 2022 heeft Vereniging Egyptische in Organisaties Nederland het project ‘Emancipatie van (Arabische) mannen en jongeren’ uitgevoerd. Met dit project heeft Vereniging Egyptische Organisaties Nederland als doel Arabische mannen hun zonen en dochters gelijk op te voeden, zodat de emancipatie van de meiden niet belemmerd wordt. Op 2 mei ging het SPE op speerpuntbezoek bij een van de activiteiten binnen dit project. De bijeenkomst stond in het teken van de bevorderende en belemmerende factoren voor emancipatie. 

De bijeenkomst start met een training van The Expat Coach. Aan de hand van een gelaagde piramide legt hij uit hoe intentie de basis is voor alles wat daarna komt: intentie > identiteit > overtuiging > gedrag > resultaat. De aanwezige mannen krijgen aan de hand van deze theorie handvatten mee om hun kinderen beter te begrijpen, maar ook om op een andere manier na te denken over het oplossen van eventuele problemen in de opvoeding. Dit draagt bij aan de emancipatie van mannen maar ook jongeren.  

Tijdens het tweede deel van de bijeenkomst deelde een jong rolmodel haar ervaringsverhaal over studeren in het buitenland en wat het haar heeft opgeleverd om het gesprek met haar ouders hierover aan te gaan. Vereniging Egyptische Organisaties in Nederland zet rolmodellen in omdat zij onder hun achterban merken dat mannen nog te vaak de keuzevrijheid van vrouwen beperken. Door het inzetten van rolmodellen wordt er een alternatief verhaal getoond, dit opent het gesprek onder de deelnemers. Hiermee streven ze naar bewustzijn onder de mannen over het belang van keuzevrijheid van meiden en hen hetzelfde op te voeden als hun zoons. 

Na afloop gaan de mannen met concrete tips naar huis over hoe ze het gesprek met hun kinderen moeten aangaan op een duurzame manier. Ook hebben de mannen geleerd hoe ze hun kinderen gelijkwaardig kunnen opvoeden en de keuzevrijheid van meiden kunnen vergroten. Met deze bijeenkomst zorgt Vereniging Egyptische Organisaties Nederland voor een bevorderde relatie tussen ouders en kind in bi-culturele setting en dragen daarbij mee bij aan de emancipatie van meiden.