Binnen het speerpunt Arbeid en Zorg 2022 heeft Stichting Zusters voor Zusters dit jaar een project waarin meiden en vrouwen met een verhoogd risico op vroegtijdige schoolverlating de tools krijgen en geïnspireerd worden om hun dromen na te jagen en financieel onafhankelijk te zijn. Op 19 mei 2023 was het SPE hier op bezoek, bij een workshop die in het teken stond van ondernemen. 

Stichting Zusters voor Zusters is in eerst instantie opgericht om zusters in de Islam te begeleiden, te steunen en van kennis (over de Islam) te voorzien. Inmiddels is dit allang niet meer het enige wat de organisatie doet. Zusters voor Zusters is uitgegroeid tot een organisatie die verschillende activiteiten om vrouwen en meiden in hun kracht te zetten verzorgt. Van taallessen tot workshops over de arbeidsmarkt en zelfliefde. 

Workshop
Tijdens de bijeenkomst kregen de deelnemers verschillende presentaties van vrouwelijke ondernemers en mochten zij vragen stellen. De ondernemers vertelden over ondernemingen, hun ambities, maar ook over de risico’s en hoe zwaar het kan zijn. Bij Zusters voor Zusters horen ze dat steeds meer meiden een eigen onderneming willen starten en willen stoppen met hun opleiding. Deze meiden komen veelvuldig in aanraking met online video’s waarin ondernemen wordt neergezet als een makkelijke manier om snel veel geld te verdienen. Het doel van de sessie was om meiden te inspireren om hun ambities te volgen, maar hierbij te laten zien dat het hebben van een eigen onderneming niet makkelijk is en veel van je kan vragen.  

Signalen
Het was interessant om te horen hoeveel en welke vragen de deelneemsters stelden. Volgens Zusters voor Zusters was dit veruit de drukstbezochte workshop. Veel van de vragen van de deelnemers gingen over de omzet en wanneer de sprekers winstgevend begonnen te worden. Sommige van hen waren vrij snel winstgevend, terwijl anderen er juist nog steeds een baan in loondienst naast hadden. Ook gingen veel van de vragen over het combineren van moederschap en ondernemen. Veel vrouwen zagen de tijd de het hebben van een onderneming vraagt als moeilijk te combineren met hun (toekomstige) rol als moeder. De sprekers deelden hoe zij dit met zelf met hun partner geregeld hebben. 

Na afloop gaf Stichting Zusters voor Zusters aan dat zij graag nog een extra bijeenkomst willen organiseren over de meer praktische kanten van ondernemen zoals het afdragen van belastingen. Zij gaven aan toch te zien dat meiden ondernemen te rooskleurig zien en ze willen voorkomen dat zij in de schulden terecht komen. 

Achtergrond project
Met het project hoopt Stichting Zusters voor Zusters te bereiken dat meiden en vrouwen hun dromen najagen en financieel zelfredzaam zijn of worden.