Op 14 september vond de tweede SPE Netwerkbijeenkomst van 2018 plaats. In het Mirror Centre in Amsterdam-Oost waren flink wat vrouwen aanwezig om zich te verdiepen in het thema ‘jonge meiden en hun keuzevrijheid’. Ook werd er dieper ingegaan op het onderwerp opgroeien in twee culturen en de rol van vaders in de opvoeding van jonge vrouwen.

Aan het begin van de ochtend was wethouder Rutger Groot Wassink aanwezig in het voorprogramma. Hierbij konden de aanwezigen vragen stellen aan de wethouder. De wethouder reageerde enthousiast op de vragen en ging in gesprek met de vrouwen in de zaal. Op een vraag reageerde de wethouder: stuur me maar een mail met je ideeën! De kennismaking beloofde veel goeds voor de samenwerking tussen de gemeente en vrouwenorganisaties.

Diversion - Servicepunt Emancipatie Netwerk-6 © Les Adu 2018

Na het voorprogramma nam Abdellah Mehraz van Trias Pedagogica het woord. Hij vertelde een persoonlijk verhaal over zijn eigen opvoeding. Als een ‘moeilijk kind’ had hij veel aandacht nodig. Ook al was zijn vader zijn rolmodel, hij kreeg niet altijd de aandacht die hij nodig had. Hij volgde uiteindelijk zijn eigen pad in Nederland en ging pedagogiek studeren, waar hij erachter kwam dat veel pedagogiek op de moeder is gefocust en dat de rol van de vader klein is. In zijn eigen bedrijf Trias Pedagogica probeert Abdellah de rol van vaders in de opvoeding te vergroten en vaders ervan bewust te laten worden dat zij ook nodig zijn in de opvoeding. Deze boodschap bracht hij ook over in zijn verhaal.

Assmaa Kammite, psychologe die haar eigen praktijk heeft, hield vervolgens een interessante presentatie over erkenning van jonge vrouwen in biculturele groepen. Zij hebben vaker problemen met hun identiteit, met wie zij zijn en kunnen worden, dan jonge mannen in deze groepen, vertelde Assmaa. Dit komt bijvoorbeeld door een beschermde opvoeding. Zij gaf het advies om deze vrouwen rolmodellen te geven, zodat zij zien dat het ook anders kan: zij kunnen voor zichzelf kiezen en hun eigen keuzes maken. Zij kunnen groeien naar meer zelfbeschikking.

Diversion - Servicepunt Emancipatie Netwerk-33 © Les Adu 2018

Na de inspirerende sprekers was iedereen klaar om zelf aan de slag te gaan met deze onderwerpen tijdens de workshops. De aanwezigen konden kiezen uit een workshop van Abdellah of van Maartje Goudriaan van Prezens, onderdeel van GGZinGeest, in samenwerking met Sarah Attanaz van Nisa for Nisa. Abdellah’s workshop ging over opvoeddebatten met (migranten)vaders. Zijn ideeën over opvoeding werden op een interactieve manier gebracht. Zo werd er gepraat en gediscussieerd over basis opvoedtechnieken, methodiek, en kregen de aanwezigen een kijkje in de technieken die Trias Pedagogica toepast om vaders actiever en beter te laten zijn in de opvoeding.

Bij de workshop ‘My Identity’ van Maartje Goudriaan en Sarah Attanaz ging het vooral over de identiteit, ontwikkeling, en zelfbeschikking van jonge pubermeiden die opgroeien in twee verschillende culturen. Deze meiden zijn kwetsbaar omdat ze moeten omgaan met verschillende verwachtingen uit verschillende omgevingen. Er werd gesproken over de dilemma’s die de jonge meiden vaak tegenkomen in de puberteit, bijvoorbeeld als het gaat om de verwachtingen die zij vanuit hun omgeving willen opvolgen terwijl zij ook op school erbij willen horen. De aanwezigen gingen met elkaar in gesprek en leerden over elkaar en over de situaties waarin deze jonge meiden zitten, en hoe wij ze kunnen ondersteunen.

Diversion - Servicepunt Emancipatie Netwerk-42 © Les Adu 2018

Wij danken alle aanwezigen, sprekers en workshopgevers voor jullie komst! Bedankt voor een geslaagde en inspirerende dag. Tot ziens op onze volgende netwerkbijeenkomst!