Dinsdag 9 juli was het SPE aanwezig bij de laatste training van het project ‘Single SuperMom Latinas 2e fase’. Met dit project willen ze Spaanssprekende alleenstaande moeders verder ontwikkelen. Hierin worden de moeders aangemoedigd en begeleid in onderwerpen zoals zelfbeschikking, zelfrespect, zelfredzaamheid en participatie in de Nederlandse maatschappij. Tijdens de eerste fase van dit project hebben de deelnemers de eerste stap gezet richting hun zelfbeschikking. Ze zijn bewust geworden over de krachten die zij in hunzelf hebben zoals de kracht om te weten wie je bent, het vermogen om grenzen te stellen, het beheersen van tijd, de kracht van zelfliefde en zelfvertrouwen. Tijdens deze tweede fase worden de deelnemers geholpen in balans te komen en hun doelen te realiseren, negatieve patronen te doorbreken en om hier en daar uit de comfortzone te stappen.  Hier gebruiken ze de Durven Doen methode voor, speciaal aangepast op de doelgroep alleenstaande moeders.

De bijeenkomsten worden geleid door een biodynamisch psycholoog. Dit betekent dat ze niet alleen leren uit een boek en praten over hun gevoel, maar ook lichamelijke oefeningen doen. Emoties blijven namelijk opgeslagen in het lichaam en door de oefeningen kunnen de emoties in het lichaam makkelijker verwerkt worden. Er was in het project ook ruimte voor een psychologisch spreekuur eens per week. Er is gekozen van deze manier van begeleiding omdat er tijdens het traject werd gemerkt dat er behoefte was aan psychologische ondersteuning.

Tijdens deze bijeenkomst ging de groep evalueren hoe ver ze gekomen waren sinds binnenkomst. Zo vertelde bijna elke vrouw dat ze aan het begin veel boosheid, onzekerheid en verdriet voelden. Nu was dit anders, ze voelden zich gesterkt en optimistisch. De vrouwen vertelden dat de trainingen hier een hele grote rol in speelden. Ze vertelden allemaal hoe graag ze hun proces voort wilden zetten ook na afloop en hoe belangrijk de steun van de groep geweest is in het durven doen.

‘’Vooral ook door het netwerk wat ik hier aan overgehouden heb voel ik me beter. We steunen elkaar en zijn echt zusters geworden. Het was ook fijn om hier heen te komen met je kind en geen boze blikken te krijgen als ze huilt. Ze begrijpen me’’.

Ge groep Single SuperMom Latinas laat de vrouwen zien dat ze niet alleen in deze situatie zitten. En dat ze er sterker uit kunnen komen.