Op vrijdag 14 juni 2019 organiseerde het SPE een netwerkbijeenkomst die in het teken stond van huiselijk en seksueel geweld. Uit onderzoek komt naar voren dat jaarlijks naar schatting 200.000 personen slachtoffer worden van huiselijk geweld. Vrouwen zijn vaker slachtoffer dan mannen, vooral als sprake is van structureel geweld. Bij structureel geweld door een partner of ex-partner zijn vrouwen ruim vijf keer zo vaak slachtoffer. Daarnaast worden elk jaar zo’n 100.000 mensen in Nederland het slachtoffer van een vorm van seksueel geweld. Daarvan is 85 procent vrouw.

We kregen het afgelopen jaar van organisaties vaak het signaal dat zij niet weten waar ze terecht kunnen met vragen over deze thema’s of niet weten wanneer en hoe ze in moeten grijpen. Mede om die reden leek het ons dan ook hoog tijd dieper in te gaan op dit thema.

Het overgrote deel van de vrouwenorganisaties werkt met vrijwilligers en daarom zijn we de dag begonnen met Joke Raak Preventiemedewerker kindermishandeling en huiselijk geweld. Joke is in samenwerking met Assadaaka community bezig geweest met een meldcode voor vrijwilligers. Daarna was Vera Schuller van Centrum Seksueel Geweld de volgende gastspreker. Vera deelde verontrustende cijfers over seksueel geweld, maar liet ook weten hoe je moet handelen als slachtoffer en hulpverlener.

Nadat het plenaire gedeelte voorbij was werd de groep in tweeen gesplitst. Men kon kiezen tussen een workshop van Stichting Kezban of Centrum Seksueel Geweld. Stichting Kezban is een organisatie uit Tilburg die zich richt op huiselijk geweld. Tijdens de workshops werd dieper ingegaan op hoe je als hulpverleners kan handelen als je geconfronteerd wordt met de gevolgen van huiselijk of seksueel geweld bij je doelgroep.

Als afsluiting hebben we genoten van een heerlijke veganistische lunch en was er nog tijd om te netwerken en de dag door te spreken.

De volgende bijeenkomst die we organiseren is op 20 september en staat in het teken van vrijwilligersmanagement. Geef je op door je naam, organisatie en telefoonummer te mailen naar: info@spe-amsterdam.nl