Op vrijdag 20 mei organiseerde het Servicepunt Emancipatie een kennissessie over seksueel grensoverschrijdend gedrag. De afgelopen tijd kregen we veel vragen uit het veld over dit thema: Wanneer valt iets onder seksueel grensoverschrijdend gedrag? En hoe kan je met jouw organisatie slachtoffers ondersteunen? 

Met zo’n 20 deelnemers van verschillende vrouwen- en andere zelforganisaties gingen we aan de slag. We begonnen met gastsprekers Sara Alaoui Dekker (Stichting Together we Rise), Cindy de Koning (Politie Amsterdam) en Shirodj Ragoenath (Emancipator). Een van de signalen die centraal stond was het taboe op seksueel grensoverschrijdend gedrag dat er heerst. Omdat er niet over gepraat wordt is het ook niet duidelijk wat het precies is. De sprekers gaven alle drie aan dat het lastig is om te zeggen wat grensoverschrijdend is en wat niet. Alleen jijzelf kan bepalen of iemand te dichtbij komt of niet en dat verschilt per persoon. Sara benadrukt dat je daarover het gesprek met elkaar aan moet gaan: wat is voor jou oké? Shirodj vult aan dat wanneer we elkaar aanspreken op seksistische opmerkingen en het overschrijden van grenzen, we een veiligere sfeer kunnen creëren. Dat kan alleen als we dat samen doen. Een ander signaal ging over het zien van seksueel grensoverschrijdend gedrag als iets ‘normaals’. Online opmerkingen worden niet altijd als grensoverschrijdend gezien en ook aan opmerkingen op straat worden vaak geen aandacht besteed, want wat kan je er mee?  Cindy geeft aan dat dit inderdaad lastige situaties zijn. Ze benadrukt wel dat een melding maken van seksueel grensoverschrijdend gedrag heel belangrijk is en dat je meldingen altijd kan opvragen en terugtrekken. 

Het tweede deel van de sessie bestond uit een workshop van Sara Alaoui Dekker. Sara is zelf ervaringsdeskundige en helpt nu lotgenoten via The Safe Space Club. Sara legt uit dat het voor slachtoffers vaak tijd kost om hun verhaal te delen met anderen, daarvoor moeten ze eerst zeker weten dat ze in een veilige omgeving zijn. Wanneer iemand vertelt over een ervaring met seksueel grensoverschrijdend gedrag is de eerste stap: luisteren. Waar heeft diegene behoefte aan? Als het slachtoffer er klaar voor is, verwijs dan door naar partijen die verder kunnen helpen zoals Centrum Seksueel Geweld of Qpido. Een seksueel trauma is ingewikkeld en zit niet alleen in je hoofd maar ook in je lichaam. Het is belangrijk daar de juiste hulp bij te krijgen. Organisaties gingen voor zichzelf bedenken hoe zij in vijf stappen slachtoffers willen ondersteunen aan de hand van een stappenplan. Hier zijn mooie gesprekken door ontstaan.   

Wil je meer informatie over dit thema? We verwijzen je door naar een aantal nuttige sites: https://linktr.ee/servicepuntemancipatie