Er wordt veel geschreven en gepraat over religieus extremistische groepen in de samenleving en hoe zij mensen ronselen voor de strijd in Syrië, maar hoe ziet zo een ronselaar eruit en hoe kunnen zij mensen ertoe brengen hun leven te geven voor hun idealen?

De documentaire Recruiting for Jihad van Adel Khan Farooq probeert antwoorden te geven op deze vragen. De filmmakers volgen 3 jaar lang de bekende Noorse moslimextremist en ronselaar Ubaydullah Hussain. We zien hoe Ubaydullah in gesprek gaat met mensen op straat en hoe hij jongeren enthousiast maakt voor de zaak in Syrië. Tijdens dit unieke kijkje in het leven van een ronselaar, komen we erachter hoe zij te werk gaan. Opvallend is dat ze in heel veel zaken niet verschillen van een persoon die geen extremistisch gedachtegoed heeft. Ook zij zien familie en broederschap als belangrijke waarden en houden van voetballen in hun vrije tijd.

Na de filmvertoning bij Stichting Argan was er een gesprek tussen Adel Khan Farooq en Fiore recruiting for jihad3Geelhoed (docent criminologie aan de Erasmus Universiteit) onder leiding van Khalid Kasem. Beiden gingen onder andere in op de vraag waarom het maken van zo een documentaire belangrijk is en waarom er onderzoek gedaan moet worden naar zulke ronselaars en groeperingen. Adel was vooral op zoek naar het antwoord op de vraag waarom hij en zoveel mensen met hem die gelovig zijn geen extremist zijn geworden. Hij is opgegroeid in een omgeving zonder radicalisme en kwam nooit in aanraking met mensen zoals Ubaydullah. Op de vraag waarom Ubaydullah wel het extremistische pad koos, heeft Adel geen antwoord kunnen krijgen. Fiore zat met dezelfde vragen als Adel: wat beweegt mensen om te radicaliseren? In haar PhD schrijft ze dat mensen zoals Ubaydullah op zoek zijn naar de betekenis van het leven. Je maakt deel uit van een groep die jou niet verwerpt. Iemand buiten de groep wordt als vijand afgeschilderd en jij wordt de held. Jongeren voelen zich tot Ubaydullah aangetrokken door zijn charisma. Volgens Adel wordt hij dan een soort vaderfiguur voor deze jongeren die problemen thuis hebben en een slechte relatie met hun ouders hebben. Hij biedt deze jongeren een alternatief aan om ergens bij te horen. Het verhaal over Syrië en het afreizen wordt pas later geïntroduceerd.

Adel en Fiore waren hetrecruiting for Jihad beiden eens over hoe eenzijdig de verhalen in de media zijn. Deze dragen bij aan een negatief beeld van de islam. Er dienen meer positieve verhalen in de media te verschijnen. Daarnaast speelt de media ook een grote rol in het verhaal dat mensen zoals Ubaydullah willen vertellen. Hij werd meerdere malen geïnterviewd door verschillende nieuwskanalen. Op die manier wordt niet alleen zijn boodschap verspreid, maar zien volgers ook hoe ‘corrupt’ de media is. Zij kennen Ubaydullah als een goed persoon, maar hij wordt nu slecht afgeschilderd in de media. Waar liegt de media dan nog meer over?

Deze documentaire geeft ons een uniek kijkje in het leven van een ronselaar en is een aanrader voor iedereen die meer over het onderwerp wil weten. De trailer kan je hier bekijken: https://vimeo.com/216392241