29 januari waren Leila en Maaike op bezoek bij het project Trans Magazine van Stichting Inclusief. Na het succes van de vorige editie wordt er nu aan een tweede Trans Magazine gewerkt. Het tijdschrift wordt gemaakt door en over transpersonen. Het tijdschrift heeft een dubbele emanciperende kracht; empowerment voor de mensen die het tijdschrift maken en positieve beeldvorming van transpersonen.

Het tijdschrift creëert empowerment doordat de deelnemers in verschillende journalistieke TRANSMagazine2workshops alles leren over het maken van een tijdschrift. Gabriel werkt voor de tweede keer mee en vertelt dat hij veel heeft geleerd en hoe goed het voelt om samen het tijdschrift te realiseren. Volgens Gabriel zijn het niet alleen de workshops die voor empowerment zorgen, ook de samenwerking en het neerzetten van een mooi eindproduct spelen hierbij een rol. Als ik naar deze groep mensen kijk kan ik me voorstellen hoe waardevol het is voor transpersonen om in deze veilige en warme groep over hun transidentiteit te schrijven.

Daarnaast zorgt het tijdschrift voor empowerment doordat er een platform wordt geboden aan een groep mensen waar vaak over wordt gepraat maar niet vaak naar wordt geluisterd. In het tijdschrift krijgen transpersonen een stem en kunnen zij bijdragen aan een positieve beeldvorming. De doelgroep van het tijdschrift is dan ook niet alleen de eigen achterban maar ook mensen die nog nooit eerder in contact zijn geweest met transpersonen.

Tijdens eerdere bijeenkomsten was er een bladanalyse gemaakt van de eerste editie en op basis daarvan is de koers voor het nieuwe blad bepaald. Er is al een schrijfworkshop geweest en vandaag kregen de deelnemers een workshop interviewen van Naomi. Naomi legde uit hoe er in korte tijd een band opgebouwd kan worden met de geïnterviewde, hoe je een interview voorbereid en hoe je door middel van de juiste vragen en technieken als spiegelen en actief luisteren, een interessant interview kunt houden. Iets wat volgens Naomi absoluut niet kan ontbreken aan een TRANSMagazinegoede interviewer is interesse: “Saaie mensen bestaan niet, als je denkt dat iemand saai is dan kijk je niet goed genoeg.”.

Trans Magazine is een voorbeeld van een initiatief waar de deelnemers direct iets aan hebben en wat daarnaast ook de achterban dient. Wij kunnen niet wachten tot het tijdschrift in de boekhandels ligt! Mocht je interesse hebben in de eerste editie van Trans Magazine, dan kun je deze hier bestellen. We laten het natuurlijk ook weten als het tweede blad te verkrijgen is.