Op donderdag 5 augustus was het SPE op bezoek bij Studio 52nd. De organisatie kreeg in 2020 budget toegekend binnen het speerpunt Seksuele diversiteit voor het project ‘FOK ME HOKJE!’. Tijdens het project FOK ME HOKJE is een groep van 15 jongeren begeleidt bij het schrijven van teksten over hun genderidentiteit en seksuele oriëntatie. Ze hebben geschreven over hoe het is om uit de kast te komen, of er liever in te blijven. Maar ook over wat er zo moeilijk is aan het accepteren van verschillen. Deze teksten zijn uiteindelijk gebruikt in de voorstelling FOK ME HOKJE.

Het is Pride Week en speelt voor het eerst. De voorstelling wordt gespeeld door drie acteurs met verschillende genderidentiteiten, seksuele oriëntaties en achtergronden. Het publiek wordt welkom geheten in het dierenrijk. In het dierenrijk broedden mannelijke flamingostellen andermans eieren uit en kunnen mannelijke anemoonvissen in vrouwtjes veranderen. In de dierenwereld kent men geen hokjes. Alleen mensen zetten elkaar in hokjes. Tijdens de voorstelling leer je meer over die door mensen gecreëerde hokjes, hoe verstikkend ze kunnen zijn en wat het betekent om buiten deze hokjes te treden. Dit is ook waar de teksten van de jongeren terugkomen.

Na afloop van de voorstelling begint het nagesprek. Tijdens dit gesprek schuiven een aantal van de schrijvers, de acteurs en een aantal van de professionals die de schrijvers hebben begeleid aan. Ze gaan in gesprek over het schrijfproces en wat het de jonge makers gebracht heeft.

‘’Nu ik het stuk nu terugzie en mijn eigen teksten hoor, voel ik me eigenlijk alleen maar heel trots. Het is zo mooi en geeft mij zoveel kracht om dit te zien. Ik hoop dat het andere jongeren dezelfde kracht kan geven.’’

‘’Mij heeft het ook veel opgeleverd. Toen ik begon met schrijven was ik nog niet uit de kast. Het schrijfproces en het contact met de andere jongeren hebben mij de kracht gegeven om uit de kast te komen. Ik heb er geen seconde spijt van en zit nu veel lekkerder in mijn vel.’’

Ook geeft één van de acteurs aan veel geleerd te hebben van de jonge makers. Hij vertelt dat hij altijd dacht veel te weten over deze onderwerpen en openminded te zijn, maar dat hij dankzij de teksten van de jongeren nog meer geleerd heeft over seksuele oriëntatie en genderidentiteiten. Hij is trots dat dit de toekomst is.

De voorstelling is voor zowel de acteurs, de jonge makers en het publiek een succes. Na de zomer hoopt Studio 52nd met deze voorstelling langs scholen door het hele land te toeren om zo nog meer jongeren te bereiken.