Op 28 maart ging het SPE lang bij een bijeenkomst van het project ‘ster, mijn rolmodel’ uitgevoerd door Al Maarif en Productielab binnen het speerpunt zelfbewust opgroeien. Dit project is gericht op jonge Amsterdamse meiden. Tijdens deze bijeenkomst werd er geoefend met grenzen aangeven: Hoe voelt het als iemand jouw grenzen niet waardeert en hoe maak je jouw grens duidelijk?  

De meiden staan giechelig maar geïnteresseerd te luisteren naar de trainer, want het is toch best spannend zo’n training. Ze gaan aan de slag met je fysieke grens aangeven: Hoe voelt het als iemand te dichtbij komt? Hoe dichtbij mag iemand komen van jou? De meiden staan in een lijn tegenover elkaar en laten een andere deelnemer naar zich toe lopen tot een afstand die jij bepaalt. Zo wordt er zowel verbaal als fysiek geoefend met grenzen. De trainer geeft aan dat het belangrijk is hoe je iets zegt als je een grens aan wilt geven. Als je heel zachtjes nee zegt of schreeuwt of juist moet lachen dan komt de boodschap heel anders over dan wanneer je zelfverzekerd en serieus: nee! kan zeggen. De trainer die ook als rolmodel dient voor de jonge meiden maakt het thema grenzen spelenderwijs duidelijk.  

Het project
Nancy en Safia van Al Maarif geven aan dat de transitie van basisschool naar middelbare school voor jonge meiden erg spannend kan zijn door een nieuwe omgeving en de vele nieuwe mensen. Tegelijkertijd gebeuren er ook een hoop veranderingen bij hunzelf door de puberteit. Die nieuwe situatie kan zorgen voor een angstig of onzeker gevoel. Dit project zorgt ervoor dat de meiden weerbaarder en sterker worden. De andere workshops binnen dit project gaan over thema’s zoals veranderingen van je lichaam in de puberteit, discriminatie en zelfliefde.