Op 22 november ging het SPE digitaal langs bij een online bijeenkomst van het project ‘HIER BEN IK!’, uitgevoerd door Stichting Congada binnen het speerpunt zelfbeschikking. 

Tijdens deze bijeenkomst ligt de focus op communicatie en het geven van feedback. Hoe kun je je boodschap zo effectief mogelijk overbrengen en hoe kom je over op anderen?  

Sophia A-Tjak-Hiwat van Stichting Congada legt uit dat deelnemers tijdens deze training tools kunnen leren die ze soms missen, zodat deelnemende vrouwen helemaal klaar zijn voor een volgende stap in hun carrière en om mee te doen in de maatschappij. Volgens Sophia is alles te leren. Vandaag gaat trainer Ilitso Veldwachter met de deelnemers aan de slag. Hij legt uit dat communicatie belangrijk is om jezelf te kunnen uiten, en dat het ook erg belangrijk is om bewust te zijn van het effect dat jouw communicatie op anderen heeft.  

De deelnemers leren over verbaal en non-verbaal communiceren. De trainer geeft met voorbeelden aan dat de manier waarop je iets zegt vaak nog belangrijker is dan wat je precies zegt. We gaan ook aan de slag met intonatie, het wordt duidelijk dat ook het leggen van de klemtoon van groot belang is in hoe wat je zegt overkomt op anderen. Ondanks dat de sessie online plaatsvindt, doen de deelnemers actief mee en stellen ze vragen. Een deelnemer geeft aan dat ze de oefeningen zeker belangrijk vindt.  

Ilitso legt ook uit hoe je iemand feedback kan geven. Feedback kan een ander soms helpen groeien, doordat je onder woorden brengt wat iemand doet. Mogelijk is diegene zich er helemaal niet bewust van dat diens gedrag bijvoorbeeld als vervelend wordt ervaren. Feedback geven zonder dat het contact beschadigd raakt doe je aan de hand van het ‘4G-model’:  

-Benoem eerst het gedrag 

-Benoem dan het gevoel dat het je geeft 

-Benoem het gevolg 

-Gewenst: benoem hoe je het liever anders ziet  

Over het project 

Met het project ‘HIER BEN IK!’ wil Congada vrouwen helpen zelfverzekerder en zelfstandiger te worden, zodat ze voor zichzelf op durven te komen en een volgende stap in hun carrière durven te zetten. Tijdens deze sessie hebben deelnemers beter leren communiceren, tijdens andere bijeenkomsten is er onder andere aandacht voor: representatief voor de dag komen, onderhandelen, presenteren en ‘nee’ zeggen.