IMG_3280
Zondag 20 mei bezochten Ragna en Maaike de belangenvereniging PROUD door en voor sekswerkers. Iedere derde zondag van de maand organiseert PROUD trans kliniekdagen. PROUD is hier mee begonnen omdat transpersonen te maken krijgen met veel discriminatie en geweld. Discriminatie op de werkvloer maakt dat veel transpersonen geen werk kunnen vinden, sekswerk is dan vaak een optie waar transpersonen voor kiezen. Ook sekswerkers krijgen met veel geweld en discriminatie te maken. Transsekswerkers krijgen het dan ook extra zwaar te verduren.

Op de kliniekdagen kunnen transpersonen binnenlopen om vragen te stellen, om ervaringen te delen, om een HIV test te laten afnemen en voor een consult met een arts. De vragen die het team krijgt lopen uiteen van vragen over huisvesting en medicatie tot juridische vragen.
IMG_3278
Voor transpersonen is het heel belangrijk om toegang te hebben tot medische hulp en begeleiding. In Nederland kan men hiervoor bij de genderpoli terecht maar omdat deze een ontzettend lange wachtlijst heeft, biedt deze kliniekdag een uitkomst. Hier kan de arts een verklaring afgeven waarmee de registratie van het geslacht in het paspoort aangepast kan worden. Ook kan de arts hormonen voorschrijven zodat het proces niet stilstaat tijdens het wachten op de genderpoli.

PROUD slaagt er in mensen te bereiken en helpen die op weinig plekken terecht kunnen. We zijn blij dat PROUD ook in 2018 een speerpuntbudget ontvangt en een veilige haven kan bieden voor transpersonen.