Senior beleidsadviseur Jeugd & Zorg

Vaste baan

Vacaturenummer

CA10028592

Uren per week

24-36 uur

Werk-/denkniveau

wo

Salarisniveau

€ 6.103,-

Plaatsingsdatum

25-04-2023

Sluitingsdatum

07-05-2023

Vakgebied

Sociaal / maatschappelijk / welzijn

Aantal fte

1

In het kort

 • Meewerken aan de grote opdracht om in het dagelijkse leven van kinderen versterkingen aan te brengen zodat zware jeugdhulptrajecten voorkomen worden.
 • Bijdragen aan een omgeving waarin Amsterdamse kinderen en jongeren zo goed mogelijk opgroeien, met aandacht voor gepaste hulp en kansengelijkheid.
 • Samenwerken met betrokken collega’s die het verschil willen maken.

De functie

In de functie van senior beleidsadviseur Jeugd & Zorg ben je breed inzetbaar in het Sociaal domein. Je begint in het jeugdveld, met aandachtsgebied Preventie. Bij de functie horen analyseren, schrijven, samenbrengen van goede initiatieven en implementeren tot jouw kernwerkzaamheden.

Momenteel zijn twee grote bewegingen binnen de opgave preventie jeugd het inrichten van het preventieve aanbod vanuit de Jeugdwet in Amsterdam waar recent een aanbesteding voor is gepubliceerd. En het ontwikkelen van een aantal nieuwe beleidslijnen rondom het Jongerenwerk in de stad. In beide heb je als senior adviseur een rol in coördinatie en inhoudelijke aansturing. Je trekt hierin samen op met de strategisch adviseur Preventie Jeugd en de circa zeven medior adviseurs. Vanuit de wens om een samenhangend preventief aanbod in de stad te ontwikkelen werk je nauw samen met andere afdelingen binnen de gemeente Amsterdam, met name in het sociaal domein. Ook trek je veel op met de stadsdelen, waar de Sociale Basis wordt uitgevoerd.

De komende jaren staat de jeugdhulp voor een forse opgave. Het beschikbare budget voor jeugdhulp wordt verlaagd en dat vraagt om scherpe keuzes. De rol van preventie daarin is complex: doel is om inzet van zwaardere zorg te voorkomen, maar de realiteit leert dat preventief aanbod soms juist meer instroom in zorg teweegbrengt. Als senior beleidsadviseur draag je bij aan de realisatie van deze opgave door samen met partners deze keuzes voor te bereiden en te implementeren. Daarnaast draag je bij aan de zichtbaarheid van het Amsterdamse standpunt en een strategische positionering van de directeur en de wethouder Jeugd. Dit vraagt om nieuwsgierigheid, daadkracht en lef.

Dit doe je op een gemiddelde werkdag

 • Je ontwikkelt zelf voorstellen en coördineert de inzet van anderen zodat er eenduidige bestuurlijke voorstellen bij de wethouders op tafel komen. Daarvoor is van belang dat je met één been in de praktijk staat en kennis hebt van de dynamiek in de wijken en buurten van Amsterdam. Naast slim opereren in de bestuurlijke arena ben je dus ook in contact met de partners in het veld.
 • Je werkt goed samen met de collega’s in het team en bij andere afdelingen en organisaties.
 • Je kunt sturen op resultaat: je bent helder naar de mensen in het team wat je van hen verwacht en stuurt daar ook op. Waar nodig help je hen zonder het eigenaarschap van dossiers bij hen weg te halen.

Hier ga je aan de slag

We willen een goede werkgever zijn die ervoor zorgt dat alle collega’s zich gezien en gewaardeerd voelen. We koesteren verschillen tussen collega’s, al die verschillen zorgen voor betere resultaten voor onze organisatie én onze stad. We streven daarbij naar een personeelsbestand dat een afspiegeling is van de beroepsbevolking van Amsterdam. Dus wie jij ook bent: bij ons ben je van harte welkom!

De afdeling Beleid Jeugd & Zorg is onderdeel van de directie Onderwijs, Jeugd & Zorg en Diversiteit (OJZD). Deze directie is onderdeel van het Sociaal Domein van de gemeente Amsterdam. De afdeling adviseert de ambtelijke en bestuurlijke top. De afdeling onderhoudt in dit kader relaties met externe partners en fungeert als budgetbeheerder voor het totale budget. Je werkt nauw samen met collega’s van de afdeling Contractmanagement en sturing Jeugd en Zorg. Voor een deel van je werkuren kan je ook op andere beleidsdossiers worden ingezet. De afdeling Beleid Jeugd & Zorg draagt namelijk bij aan de introductie van Opgavegericht werken. Dat betekent dat de beoogde maatschappelijke resultaten steeds meer leidend worden in hoe we onszelf organiseren en de samenwerking die we vinden over de afdelingen heen.

Dit breng je mee

Voor deze functie senior beleidsadviseur Jeugd & Zorg beschik je over:

 • Wo werk- en denkniveau;
 • Minimaal 5 jaar ervaring als beleidsadviseur;
 • Minimaal 3 jaar ervaring binnen een politiek-bestuurlijk gevoelige omgeving;
 • Minimaal 3 jaar relevante werkervaring binnen het sociaal domein.

Aan competenties breng je mee:

 • Analytisch vermogen: je doorgrondt het probleem in zijn volle complexiteit en kan het (her)definiëren in begrijpelijke taal;
 • Omgevingsbewustzijn: je bent maatschappelijk betrokken en blijft op de hoogte van de ontwikkelingen in het Jeugdstelsel. Intern beweeg jij je in een politieke omgeving met een hoog abstractieniveau en werk je vanuit een integrale beleidsbenadering. Je bent integer en zet politieke antennes in om je bewust te zijn van wat er gebeurt in de omgeving;
 • Resultaatgerichtheid: door middel van een concreet plan stuur je op het behalen van de gedefinieerde resultaten. Je weet hierin focus aan te brengen en prioriteiten te stellen om het gewenste resultaat te behalen. Vervolgens beoordeel je de behaalde resultaten en borg je de successen. Bovendien stuur je op anderen om vanuit diezelfde doelstelling resultaten te bereiken;
 • Overtuigingskracht: door middel van jouw gesprekvoering weet jij partijen mee te krijgen en te bewegen naar het gestelde doel. Daarnaast zet jij jouw overtuigingskracht in om draagvlak te creëren. Ook op bestuurlijk niveau.

Dit bieden we jou

Als senior beleidsadviseur Jeugd & Zorg kom je ons 24 – 36 uur per week versterken en kun je rekenen op onderstaande arbeidsvoorwaarden.

 • Een bruto maandsalaris van maximaal € 6.470,- (schaal 12) op basis van een 36-urige werkweek. Het exacte salaris wordt afgestemd op de opleiding, kennis en ervaring die je meebrengt.
 • Een arbeidsovereenkomst voor de duur van 1 jaar, met daarna de mogelijkheid op een overeenkomst voor onbepaalde tijd als je op dit moment nog geen, of een tijdelijke, arbeidsovereenkomst hebt bij de gemeente Amsterdam.
 • Als je al een arbeidsovereenkomst voor onbepaalde tijd hebt bij de gemeente Amsterdam, dan behoud je deze en word je overgeplaatst.
 • Ontwikkel- en opleidingsmogelijkheden. Ons interne opleidingscentrum, de Amsterdamse School, biedt verschillende opleidingen, ontwikkeltrajecten en begeleiding in het werk waardoor je jezelf kan blijven uitdagen.
 • Een individueel keuzebudget (IKB) van 17,05% van jouw salaris dat je kunt gebruiken voor bijvoorbeeld extra pensioenopbouw of extra verlofdagen.
 • Een pensioenregeling bij ABP, het pensioenfonds voor overheid en onderwijs.
 • Een reiskostenvergoeding van € 0,10 per kilometer, tot 45 kilometer enkele reis woon-werkafstand voor het aantal dagen dat je op kantoor werkt en/of een thuiswerkvergoeding van € 3,- netto per werkdag dat je thuis werkt.
 • Een maandelijkse bijdrage in de ziektekostenverzekering.
 • Hybride werken: in deze functie kun je deels thuis en deels op kantoor werken.
 • We bieden (thuis)werkmiddelen aan om je werkplek veilig en gezond in te richten. Een mobiele telefoon en/of laptop.

Nieuwsgierig naar al onze arbeidsvoorwaarden? Bekijk de Personeelsregelingen Gemeente Amsterdam (PGA).

Heb je nog vragen?

Voor vragen kun je Tjalling de Vries, teammanager Jeugd Zorg, benaderen via tjalling.de.vries@amsterdam.nl en/ of 06 3869 0941.

Solliciteren naar deze baan

 • Spreekt deze vacature je aan, dan ontvangen we jouw sollicitatie graag uiterlijk 7 mei 2023 via de ‘direct solliciteren’ button.
 • Deze vacature staat gelijktijdig intern en extern uit. Medewerkers van de gemeente Amsterdam hebben voorrang in de procedure.
 • Wij ontvangen graag je motivatie, waarin je in maximaal 1 A4 pagina toelicht waarom jouw werkervaring en competenties aansluiten bij deze functie. Je motivatie wordt meegewogen tijdens de selectieprocedure.
 • De selectieprocedure start meteen na de sluitingstermijn.
 • Sluit jouw cv aan bij de functie-eisen, dan nodigen we je graag uit voor een sollicitatiegesprek.
 • Van elke collega die ons komt versterken vragen wij een recente Verklaring Omtrent het Gedrag (VOG).