Connecting Differences – Jezelf kunnen zijn in Amsterdam

Op woensdag 15 november was het Servicepunt Emancipatie aanwezig bij de bijeenkomst Jezelf kunnen zijn van Connecting Differences. Tijdens deze avond stond de positie van biculturele transgenders centraal. Aan de hand van verschillende inspirerende verhalen kregen we als aanwezigen een unieke inkijk in het leven van biculturele transgenders.

De avond ging van start door het schetsen van de positie van biculturele transgenders in Amsterdam. Dinah Bos, trans sekswerk vertrouwenspersoon bij PROUD en bestuurslid bij PvdA Amsterdam Centrum, laat zien dat vooral transgender vrouwen veel last hebben van het stigma transgender. Ondanks dat Amsterdam bekend staat als een stad waar je openlijk jezelf kunt zijn, kunnen veel transgender vrouwen dit stigma niet overwinnen. Ze leven vaak geïsoleerd en zijn net zoals heteroseksuelen op zoek naar bevestiging en liefde. Deze vinden ze vaak op de verkeerde plekken en komen hierdoor terecht in de prostitutie. Dinah probeert met anderen meer bewustzijn te creëren binnen de Nederlandse samenleving en wil de positie van transgenders landelijk op de agenda zetten. De positie van homoseksuelen, biseksuelen en lesbiennes is aanzienlijk verbetert de afgelopen jaren. Toch zien we een andere beweging wat betreft transgenders. Zij krijgen nog vaak te maken met pesterijen, misbruik en discriminatie.

De rest van de avond vertellen transgenders, maar ook anderen die zich inzetten voor deze gemeenschap over hun eigen ervaringen. We horen verhalen van mensen die hier zijn opgegroeid en te maken hebben gekregen met onbegrip en worstelingen om zichzelf te kunnen zijn. Aan de andere kant horen we ook verhalen van acceptatie die hoop kunnen bieden aan mensen die in dezelfde situatie zitten. Vanuit andere landen zijn transgenders naar Nederland vertrokken om in meer vrijheid te kunnen leven. Ook zij krijgen te maken met obstakels in het land van herkomst en hebben gevochten om zichzelf te kunnen zijn. Al met al hele inspirerende verhalen die laten zien dat ondanks de strijd die ze geleverd hebben, er ook veel moois is om op terug te kijken.

Concluderend waren de aanwezigen het met elkaar eens dat er nog te weinig landelijk aandacht is voor transgenders. De organisaties die zich inzetten voor hen, bestaan vaak niet uit een divers genoeg werknemersbestand. Daarnaast is er weinig begrip vanuit officiële instanties voor de problemen waar transgenders mee te maken krijgen zoals geweld en discriminatie. Door meer zichtbaar te zijn als transgender en zaken bespreekbaarder te maken, hopen organisaties zoals Transunited de positie te verbeteren van transgenders in Nederland.

connecting-differences