Op zondag 26 november was Amy van het SPE op bezoek bij vereniging Aaneen. Voor het speerpunt zelfbeschikking heeft Palmira een project opgezet waarbij zij aan de hand van het boek ‘De koningin van Paramaribo’ in gesprek gaat met buurtbewoners over zelfexpressie van vrouwen in de maatschappij. Het boek vertelt het waargebeurde verhaal van een krachtige Surinaamse prostituee die haar eigen keuzes maakte. Ook komen er bij de verschillende sessies inspirerende vrouwen langs die hun persoonlijke verhaal vertellen.
Op deze dag begon de middag met een muzikale bijdrage van een buurtbewoner die prachtige liedjes zong over het belang van samenzijn en familie. Daarna was het woord aan de gastsprekers van de dag. Palmira had de familie Maas uitgenodigd. Zij vertelde het bijzondere verhaal van hun dochter Loena die geboren is als jongen maar de laatste jaren haar transitie naar een jonge vrouw heeft voltooid. De moeder van Loena, Lea Maas, heeft twee boeken geschreven waarmee zij haar verhaal deelt. Dit is een steun in de rug voor andere families die hetzelfde doormaken en een eye-openener voor diegenen die nog onbekend zijn met de uitdagingen van een transgender en zijn/haar familie. Erg inspirerend was de kracht van Loena om te durven zijn wie ze is en de onvoorwaardelijke steun die zij van haar ouders heeft gekregen.
Het project ‘De koningin van Paramaribo’ vindt nog een aantal weken elke zondagmiddag plaats in het vrouwencafe van vereniging Aaneen in Amsterdam Oost. Vind je het leuk om een bijeenkomst bij te wonen, neem dan contact op met Plamira.

Vereniging Aaneen
Vereniging AANEEN is in 1990 opgericht door een alleenstaande moeder met migrantenachtergrond. Om verbinding te zoeken met andere vrouwen die voor herkenbare uitdagingen in het leven staan organiseerde zij spelavonden om elkaar te ontmoeten en waar mogelijk te informeren over belangrijke sociale vraagstukken. Gaandeweg heeft AANEEN diverse incidentele en structurele projecten opgestart met als rode draad: de verbinding tussen mensen. Want waar de ander (h)erkent, is er ruimte voor solidariteit en gezelligheid! Om elkaar op elke mogelijke manier de helpende hand te reiken. De leden van AANEEN dragen bij aan de projecten door hun contributie en evt. vrijwillige handen.

Contactpersoon: Palmira Lieuw
Website: www.verenigingaaneen.nl
Mail: verenigingaaneen@gmail.com