netwerkbijeenkomstOp 20 oktober was de netwerkbijeenkomst SPE on tour! Anders dan de vorige bijeenkomsten, stond deze in het teken van 3 netwerkbezoeken.

We zijn gestart bij stichting de Bloem in Amsterdam Oost. Aviva Tadmine (oprichter van Stichting de Bloem) vertelde over de signalen uit de wijk en hoe dat haar heeft gestimuleerd om vrouwen uit hun isolement te halen. Naast de verhalen over de activiteiten die ze organiseert, deelde Afifa ook haar angst met de aanwezigen. Door haar gezondheidsklachten kan zij zich niet langer meer volledig inzetten voor de stichting. En door het gebrek aan goede vrijwilligers kan dit het einde van de stichting betekenen. Onder de aanwezigen is er begrip en vooral herkenning voor de struikelblokken die Afifa naar voren bracht. Vooral het vinden en het behouden van goede vrijwilligers is voor veel vrouwenorganisaties een lastige taak. Daar speelt de lage vergoeding voor vrijwilligers een grote rol in.

netwe Ons volgende bezoek was op het naar stadsdeelkantoor Amsterdam Oost waar we werden ontvangen door collega’s van het Ouder- en Kind team Oost en van het Samen Doen team. Hier werd ons duidelijk hoe de twee teams te werk gaan en hoe er samengewerkt wordt met informele organisaties. Na de presentatie was er ruimte voor vraagstukken die speelden binnen de eigen organisatie van de aanwezigen. De twee teams konden de deelnemers hier zorgvuldig over adviseren.

De laatste presentatie vond plaats in de Meevaart waar Fatima Ouahou klaar stond om ons meer te vertellen over stichting Malak. In het algemeen richt stichting Malak zich op de kwetsbare bewoners van Amsterdam en in het bijzonder op ouders van kinderen met een beperking. Stichting Malak organiseert verschillende projecten om ouders van kinderen met het Syndroom van Down te ondersteunen. Naast deze ondersteuning, helpt de stichting ook vrouwen op het gebied van financiën, gezondheid en opvoeding. Fatima ging in op de uitdagingen die ze tegenkomt in haar werk. Ook hier bleek het werven van vrijwilligers lastig vanwege de lage vergoedingen. Fatima vindt dat er te weinig informatie beschikbaar is over fondswerving. Het ontbreekt vrouwenorganisaties vaak aan kennis om fondsen te kunnen werven en om minder afhankelijk te zijn van gemeentelijke subsidies.

De dag werd afgesloten met een lekkere lunch bij de Meevaart, waar de vrouwen met een broodje en een soepje nog verder bleven napraten. Contactinformatie werd uitgewisseld en iedereen verliet de Meevaart met een lach!

netw2

 

netwerkdalkjg