Op 17 november waren Pleun en Amy aanwezig bij de training Sterke Meiden van Aknarij. De training was bedoeld voor jonge meiden uit Amsterdam Nieuw-West. Zij oefenen 6 weken lang elke vrijdag met zelfverdedigingstechnieken. Ook wordt besproken hoe je op een goede manier je grenzen aan kunt geven. Op deze manier worden de meiden zowel fysiek als mentaal sterk.

De trainingen worden gegeven door Yasmina. Zij heeft ruime ervaring met lesgeven over weerbaarheid en zelfverdediging en doet zelf aan karate. Deze technieken zet zij in om de meiden te leren hoe zij van zich af moeten bijten in een gevaarlijke situatie. Na een korte warming-up ging de groep gelijk aan de slag. Door tijdens een spel wasknijpers van elkaar af te pakken leerde meiden alert te zijn en aanvallen af te weren. Ook werd geoefend met stoten en trappen op stootkussens. Yasmina gaf belangrijke tips over het uitschakelen van een belager.

Maar het ging niet alleen over vechten. Tussendoor werd ook gesproken over het herkennen en aangeven van grenzen. Yasmina besprak bijvoorbeeld met de groep dat je je ergens positief over kunt voelen of negatief maar dat het ook vaak voorkomt dat een situatie zowel positief als negatief voelt. Je hebt dan en ‘twijfelgevoel’. Op deze momenten is het natuurlijk het meest uitdagend om duidelijk je grenzen aan te geven. Op hun beurt deelden de meiden verhalen over momenten waarop zij zich onveilig hadden gevoeld.

Door samen te praten over deze lastige situaties en tegelijkertijd te werken aan fysieke zelfverdedigingstechnieken helpt de groep elkaar om te gaan met grenzen en veiligheid. De meiden zijn erg enthousiast over de lessen. Wij wensen Yasmina en de groep veel succes met de aankomende lessen!

 

Stichting Aknarij

Stichting Aknarijwest is opgericht door een groep enthousiaste Amsterdamse jongeren met een Marokkaanse achtergrond. Primair zet Aknarijwest zich in voor participatie en integratie van haar achterban in de Nederlandse samenleving.
Aknarijwest hecht groot belang aan een maatschappelijk klimaat waarin gelijkheid en solidariteit vanzelfsprekend zijn en wil graag een bijdrage leveren in het bereiken van sociale cohesie tussen verschillende bevolkingsgroepen in Amsterdam.
Stichting Aknarijwest vindt het belangrijk om actuele thema’s aan de orde te stellen en hier diverse groepen uit de Amsterdamse samenleving bij te betrekken en met elkaar in gesprek te laten gaan. Het gesprek met elkaar aangaan draagt bij aan meer begrip voor elkaar en de acceptatie van elkaars verschillen.

Website: http://www.aknarijwest.com

Email: aknarij@gmail.com