Verkiezingsdebat

 

Op 15 maart 2017 vinden de landelijke verkiezingen plaats. Partijen voeren op het moment hard campagne om zoveel mogelijk stemmen te krijgen. Op verschillende plaatsen in Amsterdam worden op het moment bijeenkomsten georganiseerd om zoveel mogelijk mensen informatie te geven over wat stemmen eigenlijk betekent. Op 2 maart was er zo’n bijeenkomst in Amsterdam-Oost. Prachtvrouw Coaching organiseerde in samenwerking met de Marokkaanse Vrouwen Vereniging Nederland (MVVN) een ochtend waar de aankomende verkiezingen centraal stonden.

De opkomst in buurtcentrum Biko was erg hoog. Zo’n 30 vrouwen met verschillende culturele achtergronden waren bijeen te gekomen om te horen hoe zij op 15 maart hun stem kunnen laten horen. De kennis over de politiek en verkiezingen werd getest door middel van een quiz van Pro Demos. Waar stemmen we eigenlijk voor? Hoe groot is de Twee Kamer? Wie is de baas in de stad? De burgemeester of de gemeenteraad? Deze informatie was voor alle aanwezigen goed om weer eens te horen! Naast dit informatieve deel, was er ook ruimte voor de inhoud. Wat vind jij eigenlijk belangrijk en hoe kijken partijen hier naar? De volgende thema’s speelden in de groep het meest: het eigen risico in de zorg, studiefinanciering, pensioen, discriminatie, inburgering & taallessen en de verhoging van de huur.

De meningen over de partijen waar op gestemd kan worden, verschilden enorm. Voor de één is het ene thema veel belangrijker of relevanter dan voor iemand anders.
• Veel vrouwen uit de achterban van vrouwenorganisaties willen heel graag stemmen, maar hebben dit eerder niet gedaan. Ook bij deze vrouwen leeft er veel en ook zij willen graag betrokken worden bij het politieke proces. Door het organiseren van dit soort bijeenkomsten, worden de vragen die spelen beantwoord en maken meer mensen gebruik van hun stemrecht.
• Ga zelf op zoek naar de juiste informatie wanneer je vragen hebt. Zo is het bijvoorbeeld een fabel dat je stem automatisch naar de grootste partij gaat wanneer je niet stemt. Tijdens de campagne die politieke partijen voeren, worden verhalen vaak wat mooier of slechter verteld dan ze in werkelijkheid zijn. Vraag dus informatie aan iemand, maar geloof niet alles wat je hoort! Het beste kun je informatie zoeken in de partij programma’s van de politieke partijen of organisaties zoals Pro Demos.
• Ga voor jezelf na welk thema je het allerbelangrijkst vindt. Er zal bijna nooit een partij zijn die op alle thema’s precies hetzelfde denkt als jij. Je kan proberen een partij te vinden die zo veel mogelijk bij je past.

Prachtvrouw Coaching

Prachtvrouw Coaching richt zich op vrouwen met ambities en talenten, werkt vraaggericht, faciliteert en begeleidt uiteenlopende activiteiten zodat vrouwen zich kunnen oriënteren en stappen zetten richting de arbeidsmarkt. Met individuele coaching, workshops en trainingen die vrouwen versterken en verbinden. Hen ondersteunen bij het vinden van (vrijwilligers)werk, bij de keuze voor een opleiding of hulp bij het opzetten van een onderneming.

Tugelaweg 59A
1092VJ Amsterdam
06-15419399
info@prachtvrouwcoaching.nl
www.prachtvrouwcoaching.nl

Marokkaanse Vrouwen Vereniging Nederland

De Marokkaanse Vrouwen Vereniging Nederland (MVVN) is een landelijke onafhankelijke en progressieve zelforganisatie die veelal op de krachten en steun draait van vrijwilligers en stagiaires. De MVVN is opgericht in 1982 en heeft als doel de belangen van Marokkaanse vrouwen in Nederland te behartigen en deze op de politieke agenda te plaatsen. Het gaat hierbij om onderwerpen als (Marokkaanse) echtscheidingen, visa en verblijfsvergunningen, maar ook over de positie van de Marokkaanse vrouw in de Nederlandse maatschappij (emancipatie, participatie, onderwijs).

Van Ostadestraat 49
1072 SN Amsterdam
06-81429392
info@mvvn.nl
http://mvvn.nl/