In record tijd en met veel inzet van het hele SPE team en Designserver wordt vandaag de nieuwe website van het Servicepunt Emancipatie (SPE) Amsterdam gelanceerd. Het SPE zet zich al sinds 2009 in voor (vrouwen-)organisaties en emancipatie-initiatieven in Amsterdam. De Gemeente Amsterdam stelt jaarlijks budget beschikbaar, dat door het SPE verstrekt wordt om organisaties te helpen ontwikkelen en projecten uit te voeren.

Het SPE vervult daarnaast ook een netwerkfunctie, uit de overtuiging dat emancipatie alleen succesvol kan zijn als mannen, vrouwen en organisaties in de stad samenwerken. De nieuwe website is ontwikkeld om hier een hulpmiddel in te zijn. Op de website zijn bijvoorbeeld alle organisaties en de thema’s waar zij zich bezig houden te vinden op de kaart van Amsterdam, zodat inzichtelijk is wie er op welk onderwerp of doelgroep werkt, in welke buurt en samenwerking makkelijker tot stand kan komen.

Internationale vrouwendag

Er worden fantastische dingen gedaan door de vrouwen (en mannen) in de stad, maar het blijft helaas nog steeds erg belangrijk om aan emancipatie te werken. De datum voor de lancering van de nieuwe website van het SPE is dan ook niet willekeurig gekozen. Morgen is het 8 maart, Internationale Vrouwendag. Een dag die wereldwijd in het teken staat van strijdbaarheid en het gevoel van solidariteit van vrouwen overal ter wereld. En dat is belangrijk; een team van wetenschappers levert ieder jaar cijfers aan de International Gender Gap Index en heeft berekend dat als de ontwikkelingen op het gebied van emancipatie zo doorgaan als nu, er pas in 2133 gelijkheid zal zijn tussen mannen en vrouwen. Ook als het gaat om geweld en seksueel geweld tegen vrouwen is vastgesteld dat maar liefst 1 op de 3 vrouwen in Nederland weleens te maken heeft gehad met seksueel geweld. En als het gaat om seksuele intimidatie is dat aantal nog veel hoger, maar liefst 73 procent van de vrouwen heeft wel eens met seksuele intimidatie te maken gehad.

Ondanks dat deze cijfers tamelijk somber zijn, kunnen we in Amsterdam wel heel trots zijn op wat allerlei (vrouwen) organisaties in de stad allemaal bereiken. Zo worden in Zuidoost jonge tienermoeders opgevangen en ondersteund, is er in West aandacht voor moeders met chronisch zieke kinderen, vrouwen die slecht of niet kunnen lezen of schrijven, en worden er in Oost opvoedcursussen voor vaders georganiseerd. De mini-documentaires ‘Vrouwen van Amsterdam, kapitaal van de stad’, gemaakt door Mildred Roethof en Annegré Bosman onder andere te zien op onze nieuwe website, brengen de onvermoeibare inzet van deze inspirerende vrouwen en mannen goed in beeld. Misschien dat we in Amsterdam toch niet hoeven te wachten op gelijkheid tot 2133!