Niet Meer Zonder Jou in Vrouw en Vaart!

Wo 24 feb 15 uur, inloop vanaf 14.30 uur speciaal voor vrouwen!

Wo 24 feb 19 uur, inloop vanaf 18.30 uur voor iedereen!

Na afloop van beide voorstellingen is er een hapje en een drankje.

Entree € 1, reserveren bij Vrouw en Vaart, tel 020 4100452.

 

voor al onze moeders, dochters en zussen

voor al onze vaders, zonen en broers

niet meer zonder jou

wil ik vechten voor mijn vrijheid

voor mijn stem

voor het toe-eigenen van mijn eer

ik zal niet doen wat je zegt

ik zal mijn eigen pad volgen

en terwijl ik dat doe

zal ik me niet laten verstoten

ik zál anders zijn, maar Niet Meer Zonder Jou

senin dediğini yapmayacağım

kendi çizdiğim yoldan yürüyeceğim fakat dışlanmama izin vermeyeceğim

ben değişik olacağım

ama Artık Sensiz Değil


Niet Meer Zonder Jou is een openbaar gesprek tussen Nazmiye Oral en haar moeder Havva en een foto-expositie van Çiğdem Yüksel.

In Niet Meer Zonder Jou zijn we getuige van de schurende, huiverige, soms angstige én dierbare ontmoetingen tussen een lid van de traditionele moslimgemeenschap, moeder Havva, en een vrijgevochten familielid, dochter Nazmiye. Een openbaar gesprek aan met haar moeder Havva, over dat waar vroeger in het gezin nooit over gesproken werd.

Çiğdem Yüksel herkende zich in het proces en dilemma van Nazmiye en fotografeerde daarom een twintigtal moedige leden uit de gemeenschap die net als moeder en dochter de confrontatie met een familielid of naaste aangaan. Deze foto’s, te zien in 50 tramhokjes verspreid over Amsterdam, lokten vele reacties uit. Naar aanleiding van een bekladde foto op het Bos en Lommerplein dacht Çiğdem: “Hier start onze dialoog!” Ze trok de wijken in van 6 Nederlandse steden en hing de portretten op in de huiskamers van islamitische bewoners. Zij opende het gesprek met de gezinnen en vroeg hen te reageren op de foto door deze vrij te bewerken. Deze bewerkte, ‘doorleefde’ versies worden naast de originele portretten getoond in de meereizende foto-expositie.

Niet Meer Zonder Jou reist als voorstelling en foto-expositie in februari en maart 2016 langs diverse wijkhuizen in het land. Te midden van de lokale gemeenschap.

in de pers

Het is zichzelf ‘intimiteit aandoen’, ongemakkelijk, liefdevol, moeilijk, waardevol. Het is een schouwspel, een moedig schouwspel en heel mooi. de Volkskrant****

Wat een prachtig project van Nazmiye Oral en Adelheid Roosen – sterke vrouwen. Je bewondert daardoor nog meer de moed en liefde van moeder Oral om mee te doen aan deze voorstelling, waarin ze vorstelijk overeind blijft in haar eerlijke nuchterheid, voorzichtige humor en universele wijsheid. Theaterkrant****

(…) het theaterpubliek – dat zich vooral lijkt te (willen) herkennen in het vrijgevochten karakter van Nazmiye, maar misschien ergens net zo veroordelend is als de moslimgemeenschap waar Nazmiye uit ontsnapte. Het Parool***

tekst : Nazmiye Oral
regie: Adelheid Roosen
spel: Havva Oral, Nazmiye Oral
regie-assistentie: Lauren Rissik
muziek: Seval Okyay
lichtontwerp: Jantje Geldof
vormgeving & kostuums: Dymph Boss
coproductie: Zina, adelheid|female economy, Holland Festival
arms linked: Toneelgroep Amsterdam

Duyduk duymadık demeyin. Annenizi, babanızı, amcalarınızı, ablalarınızı, abilerinizi, nenenizi alıp, bu güzel oyunu izlemeye gelin! Dikkat: Oyun Hollandacadır.

speeldata 2016 Theatertournee

sept t/m dec 2016 in diverse Nederlandse theaters. Houd de website femaleeconomy.nl in de gaten voor de speeldata van de theatertournee.

Niet-meer-zonder-jou