Op zaterdag 8 juni was het SPE te gast bij het project ‘Trans In The City’. Zij organiseren 5 workshops voor bi culturele transvrouwen om ze te ondersteunen in hun transitie. Wij waren aanwezig bij de logopedie cursus. Katrien Eerdekens gaf deze cursus en zij specialiseert zich in stemtherapie voor transpersonen, haar praktijk zit in Antwerpen maar ze geeft ook digitale stemtherapie op afstand. De workshop werd druk bezocht, sommige mensen waren al naar eerdere bijeenkomsten van het project geweest, maar anderen kwamen juist nu voor het eerst.

De therapie begon met een presentatie over hoe je stemgeluid produceert en over welke opties je als transpersoon hebt om je stem met je mee te laten groeien. Dit varieerde van stemtherapie en stemoperatie tot een combinatie van beide. Deze informatie voelde als erg belangrijk voor de deelnemers, zij wisten vaak niet over welke opties zij allemaal beschikten en de informatie over stemgeluid produceren bleken de basis te vormen voor de stemoefeningen die we later gingen doen.

Eerst wilde Katrien graag weten wat de deelnemers uit deze sessie hoopten te halen. Naast het feit dat de deelnemers aankonden geven of ze meer vrouwelijk of mannelijk wilden klinken kwam het woord veiligheid als wens vaak naar voren.

‘’Ik wil graag, niet alleen voor mezelf, maar voor iedereen hier dat ze zich veilig gaan voelen wanneer ze hun stem gebruiken. Dat ze het gevoel hebben dat ze op hun stem kunnen vertrouwen’’.

Deze opmerking bracht een gesprek op gang waarin vrijwel alle deelnemers aangaven dat ze inderdaad vaak het gevoel hadden niet op hun stem te kunnen vertrouwen. Ze merkten dat er momenten waren waarop hun stem soms terug kan schieten in hun oude stem. Ze vertelden dat wanneer hun stem ze in de steek laat ze onzeker worden en dat het er mogelijk voor kan zorgen dat ze in gevaar komen, omdat het dan ineens heel herkenbaar is dat ze een transpersoon zijn. Door deze mogelijkheid gaven vele aan dat gevoel van onveiligheid te herkennen.

Om hieraan te werken gingen we stemoefeningen doen, waarbij iedereen een bekertje water kreeg en een buisje in verschillende diktes. Door geluid te maken door het rietje kon je je stem opwarmen en trainen waardoor het bereik van je stem vergroot wordt en je makkelijker de juiste tonen kan halen en behouden.

Na afloop hadden de deelnemers het gevoel veel geleerd te hebben en sommigen waren zelfs zo enthousiast dat ze Katrien naar de mogelijkheden vroegen voor stemtherapie op afstand.