Op zondag 10 januari ging het SPE op online speerpuntbezoek bij Vereniging AANEEN. In 2019 heeft de organisatie binnen het speerpunt ‘Arbeid en Zorg’ budget toegekend gekregen voor het project ‘GET MONEY’. Het doel van dit project is de economische zelfstandig van vrouwen(organisaties) in Amsterdam vergroten door middel van trainingen over fondsenwerving. Zo kunnen deze vrouwen(organisaties) zelf hun inkomsten genereren. Het SPE was bij de eerste van de zes trainingen aanwezig. Deze training was een introductie tot fondsenwerving en ging over de wie, wat en waarom.

Palmira Lieuw, directeur van Vereniging AANEEN, geeft de training. Vanuit haar functie heeft ze veel ervaring met het doen van fondsaanvragen. Palmira begint met het introduceren van zichzelf. Hierin deelt ze wie ze is, welke functie ze heeft en waarom ze dit werk is gaan doen. Het is belangrijk om deze factoren duidelijk te hebben voordat je bij een fonds aanklopt. Wanneer jij met een goed verhaal aankomt, zullen fondsenverstrekkers eerder in jouw project geloven. Met deze informatie zet ze de deelnemers aan het werk. Zij moeten de wie, wat en waarom invullen op de hand-out die ze ontvangen hebben. Ze kunnen hierbij de volgende stappen gebruiken:

Stap 1:

Wie ben ik?

 • Met wie heeft de fondsenwerver te maken?
 • Vul je naam in

Stap 2:

Vanuit welke rechtsvorm werk ik?

 • Sta ik ingeschreven bij de KvK of doe ik het privé?
 • De rechtsvorm die je kiest maakt uit voor wat je kan bereiken en bij welke fondsen je aan kan kloppen.
 • Het maakt je herkenbaar.

Stap 3:

Hoe kunnen mensen mij vinden?

 • Wat is mijn adres?
 • Wat is mijn e-mailadres?
  • Maak een professioneel e-mailadres aan. Wanneer je een website hebt kan je het mailadres koppelen aan de naam van je organisatie.
 • Ben ik vindbaar op sociale media?

Stap 4:

Voor welk project heb ik geld nodig?

Stap 5:

Wat is mijn missie en mijn visie?

 • Waarom doe ik wat ik doe?
 • Wat is mijn drijfveer?

Het SPE wordt gevraagd om kort te delen waarom zij doen wat ze doen, zodat de deelnemers hier een voorbeeld aan kunnen nemen. Palmira sluit de bijeenkomst af met een huiswerkopdracht. De deelnemers moeten bovenstaande vragen uitgebreid beantwoorden en naar Palmira mailen. Op deze manier kan ze feedback geven op de opdrachten en kan ze zien hoever iedereen in het fondsenaanvraag traject is. Zo kan de training gepersonaliseerd worden en heeft ze kennis van waar iedereen staat. Daarnaast kunnen ze via de mail extra vragen aan Palmira stellen.

Vereniging AANEEN weet met het project ‘GET MONEY’ vrouwen met hun eigen organisatie te inspireren en aan te zetten tot financiële afhankelijkheid door middel van het werven van fondsen. De groep vrouwen is enthousiast en gemotiveerd om hiermee door te gaan. Aan het eind van de trainingen hebben de deelnemende vrouwen een complete aanvraag geschreven.