Op zaterdag 30 januari ging het SPE op online speerpuntbezoek bij Stichting Maruf. In 2020 heeft de organisatie binnen het speerpunt ‘Seksuele Diversiteit’ budget toegekend gekregen voor het project ‘Mama, hoor je mij?’. Het doel van dit project is om Amsterdamse vrouwen, in het bijzonder LBTQI+ vrouwen van kleur een platform te geven om “weer” zichtbaarder te worden op een duurzame manier. Het doel voor de toekomst is om deze zichtbaarheid door te geven aan de community buiten Amsterdam en dit willen ze doen door middel van storytelling. Zo emanciperen ze niet alleen vrouwen in het algemeen maar geven ze ook meer bekendheid en exposure aan de verhalen van biculturele LBTQI+ vrouwen in het bijzonder en hun directe (sociale) omgeving. Door middel van workshops over verschillende vormen van storytelling worden tools en handvatten geboden om niet alleen bij te dragen aan deze perspectiefontwikkeling, maar ook om op een intersectionele manier meer begrip te versterken voor elkaar. Het SPE was op bezoek bij de bijeenkomst waarin de deelnemers leerden over de storytelling vorm spoken word.

Er zijn twaalf deelnemers aanwezig bij de workshop. Deze word verzorgd door Margo van der Linde van Lady Marmalade in Amsterdam Noord en er wordt live geïllustreerd. Een belangrijk element van de bijeenkomst is de introductie. Iedereen moet zichzelf hier voorstellen met haar/diens naam en ze moeten hierbij ook vertellen hoe ze zich voelen. Opvallend is dat veel van de deelnemers benadrukken dat ze moe en angstig zijn en dat ze zich erg alleen voelen. De lockdown en de corona maatregelen eisen hun tol, ze zien nog maar weinig mensen en zijn veel alleen. Daarom hebben ze ook zoveel zin in deze bijeenkomst, omdat het voor vele van hen een manier is om sociale contacten te onderhouden.

Margo vertelt dat het herkenbaar is, maar heeft de deelnemers ook meteen mee dat het goed is dat ze deze gevoelens herkennen. Dat het herkennen van je gevoel een belangrijke eigenschap is voor je kunst. Wanneer je je gevoel herkent ben je namelijk in staat om je gevoelens te verwoorden en kan je ze ook door middel van poëzie, spoken word, uitten.

Om iedereen kennis te laten maken met poëzie en op te warmen is de eerste oefening het gezamenlijk schrijven van een gedicht. In de Zoom chatbox schrijft iedereen een woord wanneer ze het gevoel hebben dat het hun beurt is. Voor de tweede opdracht schrijft iedereen meerdere woorden aan het gedicht mee. Deze oefeningen helpen om je bewust te worden van je omgeving. Kijk hiernaar en gebruik het als inspiratie en bedenk hoe je het kan verwoorden. Om een poëzie stijl te ontwikkelen moet je veel oefenen en alles er gewoon uit gooien. Zo ontdek je je toon.

Vervolgens krijgen de deelnemers de tijd om hun eigen gedichten uit te werken en vragen te stellen aan Margo mochten ze ergens tegen aan lopen. Aan het eind presenteert iedereen het door hen geschreven gedicht. Onderwerpen die hierin veel terugkomen zijn identiteit en familierelaties. Na afloop van ieder gedicht wordt er geklapt.

Stichting Maruf weet met deze bijeenkomsten tijdens de corona crisis een online plek te creëren waarin queer moslim vrouwen samen kunnen komen, steun bij elkaar kunnen vinden en hun verhalen kunnen delen.