Op zaterdag 28 november ging het SPE op speerpuntbezoek bij Stichting Aknarij. In 2019 heeft de organisatie binnen het speerpunt ‘Zelfbewust Opgroeien’ budget toegekend gekregen voor het project ‘Sterke meiden 3’. Het doel van dit project is jonge meiden sterker in hun schoenen te zetten. Dit wordt gedaan door middel van het organiseren van een aantal dialoog bijeenkomsten over thema’s zoals zelfbeschikking en zelfverdedigingslessen. Zo leren de meiden om op zichzelf te vertrouwen.

Tijdens deze bijeenkomst begint de groep met het doen van opwarmingsoefeningen onder begeleiding van trainsters Yasmine. De groep bestaat uit zowel jongere als oudere meiden, maar iedereen gaat op een gelijkwaardige manier met elkaar om. De opwarmingsoefeningen dienen niet alleen als start, maar vormen voor de meiden ook een moment om bij te praten en met elkaar te praten over de drukte die ze ervaren op school.

Trainster Yasmine vertelt dat het organiseren van deze bijeenkomsten door de coronamaatregelen nog best een opgave was. Tijdens de zomermaanden hebben ze daarom geprobeerd om de bijeenkomsten in het park te organiseren. Dit was ze alleen niet zo goed bevallen, want de meiden voelden zich niet helemaal op hun gemak met omstanders erbij. Inmiddels vinden ze omstanders al minder eng. Het was totaal niet ongemakkelijk dat het SPE bij de bijeenkomst was en de meiden vonden het zelfs leuk om te laten zien wat ze allemaal geleerd hadden.

Deze bijeenkomst is alweer de laatste in de reeks. Een standaard onderdeel van deze bijeenkomst is de afsluiting waar de meiden een plankje door midden mogen slaan. De trainsters vraagt de meiden eerst wat hun doel is, dan om goed te focussen en vervolgens mogen ze het plankje breken. Eén van de meiden verteld dat ze verpleegster wil worden, maar dat ze hiervoor eerst nog van het vmbo naar de havo moet en dan naar het hbo. Vervolgens probeert ze het plankje door midden te slaan. Pas bij de derde keer lukt het. Het meisje lijkt dit jammer te vinden maar Yasmine spreekt haar bemoedigend toe.

‘’Kijk dit plankje is net zoals bij je droom. Soms lukt het niet in één keer en moet je een omweg maken. In dit geval is drie keer scheepsrecht.’’

Stichting Aknarij weet met deze bijeenkomsten jonge meiden in hun kracht te zetten. En hen weerbaar te maken voor de toekomst.