Op zondag 12 september was het SPE op bezoek bij LGBT Youth Performance Initiative Amsterdam. De organisatie kreeg in 2019 budget toegekend binnen het speerpunt Seksuele diversiteit voor het project ‘Bodies in Action’. Tijdens het project werkt een groep LHBT+ jongeren toe naar een theatervoorstelling. In het proces krijgen de jongeren individuele begeleiding van professionele kunstenaars en wordt peer-support in de groep zeer aangemoedigd. De jongeren werken met hun eigen persoonlijke verhalen, gedachtes, vragen, ontdekkingen en discussies. Dit vertalen ze naar verschillende vormen van podiumkunst, waardoor ze hun urgente verhalen gaan ontdekken en vertellen, ze ontdekken wat de kern is van wat ze willen delen met een publiek.

Het SPE is aanwezig bij de laatste voorstelling van het project. Deze werd gespeeld in OBA Oosterdok. De jongeren vertolken hun eigen verhalen naar verschillende vormen van podiumkunst. De voorstelling gaat over het hebben van verschillende identiteiten en hoe deze met elkaar samenhangen en over zelfacceptatie. Dit is voor de jongeren die meededen het aller moeilijkst, omdat de invloed van de maatschappij groot is.

‘’Ik vind het zo moeilijk dat de maatschappij anders naar je kijkt en vooroordelen op mij projecteert omdat ik biseksueel ben. Ik probeer me daar niks van aan te trekken, maar dat is lastig. Ik zou willen dat mensen uit deze voorstelling meenemen dat je anderen moet accepteren zoals ze zijn en niet moet oordelen.’’

Tijdens het nagesprek komt naar voren dat ‘Bodies in Action’ veel voor de jongeren betekent heeft. Zo hebben ze niet alleen hun passie voor theater uit kunnen oefenen, maar heeft het ze persoonlijk ook veel opgeleverd.

‘’Ik heb zoveel geleerd van deze voorstelling. De steun van iedereen en het kunnen delen van ervaringen hebben mij enorm geholpen. Ik voelde mij enorm thuis en heb veel geleerd van de verhalen van de anderen. Deze zullen mij altijd bijblijven.’’

‘’Ik heb mezelf meer leren accepteren in dit traject en ik wil dat de mensen in de zaal ook meegeven. Je bent goed zoals je bent.’’

De voorstelling is voor zowel de acteurs, de jonge makers en het publiek een succes. LGBT Youth Performance Initiative Amsterdam begint binnenkort met een nieuw project, waarin de jongeren uit ‘Bodies in Action’ hun kennis en kunde door kunnen geven aan nieuwe jongeren.