Platform Wij Amsterdam

Wij Amsterdam is hét platform voor Amsterdamse initiatieven. Dit platform is bedoeld voor alle Amsterdammers die elkaar willen helpen tijdens de coronacrisis. De gemeente Amsterdam wil hiermee ondersteuning bieden aan alle mooie initiatieven die nu ontstaan. Via Wij Amsterdam kunnen initiatiefnemers en vrijwilligers met elkaar in contact komen. Op deze manier is dit platform er voor de Amsterdammer die een steentje wil bijdragen aan de huidige situatie én voor de Amsterdammer die wel wat hulp kan gebruiken in deze tijden. Samen staan we sterk!

In ruil voor het aanbieden van jouw hulp zorgt Wij Amsterdam ervoor dat jouw werk extra bekendheid krijgt. Op deze manier ben jij vindbaar voor iedereen die het nodig heeft en kan jij je richten op het mooie werk dat je verricht. Wil jij met jouw organisatie of initiatief een gratis dienst aanbieden? Ga naar de website van Wij Amsterdam (https://wijamsterdam.nl/) en stuur je initiatief nu in.

De initiatieven die Wij Amsterdam in alle regio’s van de stad aanbiedt – 223 op het moment van schrijven – zijn onder andere gerelateerd aan werkmogelijkheden, online (educatieve) tools, diensten in de zorg, bezorgdiensten en burenhulp. Er zijn ook initiatieven te vinden die speciaal zijn gericht op thuisvermaak en bijvoorbeeld online evenementen organiseren om mensen uit Amsterdam en andere steden te verbinden door middel van muziek, dans en sport. Als je filtert op het thema ‘eenzaamheid en kwetsbare groepen’, kom je terecht bij hartverwarmende initiatieven voor mensen die een helpende hand of een luisterend oor kunnen gebruiken.

Stichting Single SuperMom

Een van de organisaties uit het SPE-netwerk die op dit platform staat is Single SuperMom. De organisatie wil alleenstaande moeders in Amsterdam een hart onder de riem steken door extra online steun en informatie te bieden over verschillende onderwerpen. De organisatie heeft namelijk opgemerkt dat er onder alleenstaande moeders veel vragen zijn rondom het coronavirus met betrekking tot thema’s als werk, gezondheid en opvoeding. Denk aan vragen als: Hoe kan je het beste thuiswerken als je kinderen ook thuis zijn? En hoe leg je je kinderen uit wat er gaande is? Via een besloten Facebookgroep – die hieronder is weergegeven – deelt Single SuperMom dagelijks live video’s, blogs en andere vormen van ondersteuning in een vertrouwde omgeving. Moeders kunnen op deze manier inspirerende tips opdoen, een netwerk opbouwen en eenzaamheid tegen gaan. Ook is er de mogelijkheid om de Durven Doen-trainingen online te volgen. Zo sta je er niet alleen voor!

https://wijamsterdam.nl/initiatief/15229 | https://www.facebook.com/groups/SingleSuperMom.nl/

Buurvrouw & Buurvrouw

Buurvrouw & Buurvrouw noemen zichzelf de Amsterdamse Gezelligheidsbezorgers. Ze bieden een mooi initiatief aan om eenzaamheid in Amsterdam tegen te gaan. De bezorgdienst zet in op gezelligheid in tijden van quarantaine. Buurvrouw & Buurvrouw bezorgen leuke pakketjes met dingetjes die ervoor kunnen zorgen dat de eenzaamheid wat minder wordt, zoals tijdschriften, puzzels, spelletjes, lampjes of kaarsjes. De bedoeling is dat mensen verrast worden door het mooie gebaar en hier net wat vrolijker van worden. Bij Philadelphia woongroep Philarood in Amsterdam Noord hebben ze al de eerste gezelligheidspakketjes bezorgd. Hierdoor is er wat gezelligheid gebracht bij 35 verstandelijk beperkte bewoners die momenteel geen bezoek mogen ontvangen.

https://wijamsterdam.nl/initiatief/15422 | https://www.facebook.com/BuurvrouwenBuurvrouwHelpen/

Stichting Dappere Dames

De Dappere Dames verzorgen activiteiten voor vrouwen (en kinderen) in Buurtvrouwenhuis De Dappere Dame. Bij de bijeenkomsten gaan zij normaal gesproken de dialoog aan over wat er van belang is in het leven. Momenteel helpen de Dappere Dames de kwetsbaren en zwakkeren in Amsterdam-Oost met mentale en financiële ondersteuning. Ze proberen gezinnen op afstand te ondersteunen door extra computers voor scholieren te regelen en gezinnen die de Nederlandse taal niet machtig zijn hulp te bieden met thuisonderwijs. De Dappere Dames denken ook na over het aanbieden van voedselpakketten of voedselbonnen aan buurtbewoners die het wat minder breed hebben. Daarnaast doen ze boodschappen, halen ze medicatie op én bieden ze een luisterend oor voor kwetsbare groepen. Op deze manier wordt ouderen ook een uitlaatklep geboden. En wie kan dit nou niet gebruiken?

https://wijamsterdam.nl/initiatief/15290 | https://www.dapperedames.amsterdam/?fbclid=IwAR2P3yo3Iesl8bQrDvt6Xkq8syTNSmSttvujLHVDxpvlJ94npxI9wbPl5YE