Vangnet

Stichting Vangnet is een ontmoetingsplaats in Amsterdam-West voor moslimmeiden, maar natuurlijk zijn andere meiden ook welkom! Vangnet is in 2004 ‘vanzelf ontstaan’ in een klein kamertje in een Marokkaanse moskee in Amsterdam-West. De stichting heeft ondertussen een eigen pand in dezelfde buurt, dat door stadsdeel Bos & Lommer wordt gefinancierd.

Vangnet werd opgericht met het doel een thuis en een nieuwe vorm van zorgverlening te bieden, die aansluit bij de behoefte van islamitische jongeren en hun belevingswereld. De stichting werd opgericht door een Nederlandse moslimvrouw, die door haar aard en aanpak dichtbij de doelgroep staat en wordt ondertussen gerund door jongeren vanuit de doelgroep zelf. Zij doen dit naast hun school en werkzaamheden in solidariteit met hun leeftijd -en lotgenoten. De initiatiefneemster zag al enige tijd de enorme behoefte van moslimjongeren aan een luisterend oor en aan advies waarbij rekening wordt gehouden met de culturele en religieuze achtergrond van de jongeren.

“Binnen de reguliere hulpverlening is er vaak onvoldoende bekendheid met de achtergrond van de jongeren, waardoor de jongeren adviezen krijgen waar ze niets mee kunnen en waardoor ze na een of twee bezoeken niet meer naar zo’n instelling terug keren. Het bestaansrecht van onze stichting komt dan ook voort uit een gat tussen vraag en regulier aanbod. Vrijwillige vormen van hulp en ondersteuning kunnen voorkomen dat er later zwaardere en niet-vrijwillige hulp nodig is. Het is bekend dat allochtone jongeren nauwelijks gebruik maken van bestaande hulpverleningsmogelijkheden. Uit onderzoeken naar de vraag naar en het aanbod aan vrijwillige ondersteuning en hulp van gezinnen van niet-westerse komaf blijkt een afstand tussen beide”

vangnet

Contactpersoon: Leila Abou Allal

E-mail: stichtingvangnet@gmail.com

Facebook: www.facebook.com/stichtingvangnet

Columbusplein 187
Amsterdam 1057 TX NH NL
Plan je route