El Kubra

El Kubra betekent ‘het grote, het schone’ in het Arabisch. Zoiets als een ster. De naam drukt uit dat de stichting een lichtend voorbeeld wil zijn voor de leden. El-Kubra is van origine een Turkse vrouwenorganisatie; aangesloten bij de vrouwenfederatie van Milli Görüs (Nationale Visie) een gematigd conservatieve islamitische beweging.

El Kubra biedt islamitische vrouwen en jonge meiden uit Noord een vertrouwde omgeving om zich te ontwikkelen. De meeste bezoeksters spreken Turks. Natuurlijk zijn ook niet-islamitische bezoeksters welkom. De stichting El Kubra heeft al sinds 1993 een prachtig eigen pandje aan de Distelweg 4, bij het Mosplein. Alle activiteiten vinden daar plaats.

Doelstelling : El Kubra is gericht op de integratie, emancipatie en participatie van haar leden in de Nederlandse samenleving. Het behartigen, beschermen en ontwikkelen van de individuele en collectieve belangen van vrouwen, meiden en kinderen uit kwetsbare groepen in het bijzonder van de Turkse-Nederlanders is ons doel. Het gaat om de versterking van de eigen identiteit; versterking van de maatschappelijke positie en de ontplooiing van talenten.

Activiteiten: El Kubra organiseert wekelijks koffieochtenden, cursussen en koranlessen, themabijeenkomsten en voorlichtingen op allerlei gebied. Ook individuele hulpverlening en ondersteuning kan El Kubra bieden. Ook voor meiden en kinderen wil El Kubra religieuze en sociaal-culturele activiteiten organiseren.

Contactpersoon: Makbule Çankurtaran

E-mail: elkubra@hotmail.com

Distelweg 4
Amsterdam 1031 HE NH NL
Plan je route