De gemeente Amsterdam zegt NEE tegen geweld tegen vrouwen en sluit zich dit jaar opnieuw aan bij de internationale campagne ‘Orange the World’. Vanaf 25 november kleurt onder meer het Eye Filmmuseum oranje. De kleur oranje staat wereldwijd symbool voor een zonnige toekomst, vrij van geweld tegen vrouwen en meisjes.

 Geweld tegen vrouwen is wereldwijd een van de meest voorkomende mensenrechtenschendingen. In Nederland en ook in Amsterdam krijgt maar liefst 45% van de vrouwen en meisjes in hun leven te maken met fysiek en/of seksueel geweld. Om aandacht te vragen voor dit probleem is 25 november door de Verenigde Naties benoemd als de Internationale Dag tegen Geweld tegen Vrouwen. De Orange the World campagne, waar meer dan honderd landen aan meedoen, trapt af op deze dag en zal eindigen op 10 december (Dag van de Mensenrechten). Dit zijn de ’16 Dagen van Actie’ tegen geweld tegen vrouwen. De campagne wordt wereldwijd gecoördineerd door UN Women, de vrouwenorganisatie van de Verenigde Naties. Amsterdam doet dit jaar voor de vierde keer mee.

Activiteiten
Het International Documentary Festival Amsterdam (IDFA) vertoont documentaires uit verschillende landen over geweld tegen vrouwen. Na de Iraanse documentaire Sunless Shadows op 25 november zal er live muziek uit Iran en een nagesprek zijn. Locatie: EYE Filmmuseum, 21 uur. Meer informatie vindt u hier.

Naast Sunless Shadows behoort nog een aantal IDFA-films tot de ‘Orange the World’ route:

De Belgische/Franse documentaire That Which Does not Kill, meer info, De Iraanse documentaire The Unseen, meer info, en De Mexicaanse documentaire La Mami, meer info.

Op 28 november vindt een thema-avond plaats over gendergerelateerd geweld, Onder De Radar. Op deze avond gaat Mildred Roethof in gesprek met het publiek en diverse gasten en experts over wat we kunnen doen om een toekomst zonder geweld tegen vrouwen te bereiken. En hoe je als burger zelf kunt bijdragen aan de oplossing. In het zeer betrokken gastenpanel zitten o.a. oprichter van SAAAM Fatimzahra Baba, pedagoog Minchenu Maduro, directeur van Emancipator en zelfverklaarde feminist Jens van Tricht en voormalig Miss Holland en tv-presentator Tatjana Maul, die dit jaar tevens nationale ambassadeur is van de Orange the World campagne. Locatie: auditorium Postcode Loterij, Beethovenstraat 200. U kunt zich aanmelden via deze link.

Landmarks wereldwijd uitgelicht
Het oranje uitlichten van een belangrijk gebouw of ander landmark door overheden op 25 november is een vast onderdeel van Orange the World. Internationaal kleurden eerder bijvoorbeeld Time Square, de Niagara Falls en de Brandenburger Tor al oranje. Nederland zal naar verwachting dit jaar de meeste oranje gebouwen en objecten ter wereld tellen, verspreid over het hele land. Bijna honderd gemeenten doen mee aan Orange the World.