We horen om ons heen veel verhalen dat de afstand tot de arbeidsmarkt groter is geworden. De eerste netwerkbijeenkomst van 2016 stond daarom in het teken van vrouwen en werk. Bij de start werd een fragment vertoond uit de documentaire “IJzeren Vogel”. Daarin gaat het over de problemen waar de eerste generatie Turkse en Marokkaanse vrouwen in Nederland tegenaan liepen. Vervolgens vertelde Cigdem Vural-Yalcin projectleider van stichting Camellia, haar persoonlijke verhaal over hoe zij als getrouwde vrouw ging studeren en via vrijwilligerswerk opklom bij stichting Camellia. Onze tweede spreker Niza Roque-Udenhout van Women Inc ging in op je rechten op de arbeidsmarkt, waaronder ouderschapsverlof en hoe je het gesprek met je werkgever kan aangaan.

Het eerste deel werd afgesloten met een panelgesprek met Cigdem Vural-Yalcin, politieagente Souad Boumedien en Khadija Bentaher van Stichting lezen en schrijven. Besproken onderwerpen waren de eerste stappen, de obstakels en uitdagingen op de arbeidsmarkt, maar ook kansen en financiële mogelijkheden die vrouwen op de arbeidsmarkt ondervinden.

Na de pauze kon er gekozen worden uit twee workshops. De eerste workshop stond in het teken van arbeidsdiscriminatie. De Poolse Droom, een film van Karin Kooijman, werd vertoond. Deze film gaat over de hindernissen die Poolse migranten ervaren in het opbouwen van hun leven en werk in Nederland. Naar aanleiding van de bespraken we hoe je dit soort hindernissen kan overwinnen.

De tweede workshop “Assertief op de werkvloer”, werd gegeven door Sarita Bajnath. In deze interactieve workshop legde Sarita uit hoe je je assertiviteit kan vergroten. Interessant was vooral het nadenken over je eigen gedrag. Sarita beschreef dat je je gedrag kunt zien als een lijn. Aan het ene uiterste bevindt zich passiviteit en aan het andere uiterste bevindt zich agressiviteit, assertiviteit ligt in het midden. Tijdens de workshop werd in groepjes besproken hoe je als vrouw je grenzen aangeeft in het dagelijkse leven, maar ook discriminatie of seksuele intimidatie op je werk bespreekbaar kan maken.

De bijeenkomst werd afgesloten met een heerlijke lunch van Nisa for Nisa.

logo-spe-faviconcamellia

logowomeninc