Studio 52nd

Wij zijn Studio 52nd. Amsterdam Oost is al tien jaar onze thuisbasis. Wij maken theater, omdat theater een plek is voor diep luisteren. Bij Studio 52nd hoor je wat kinderen en jongeren te zeggen hebben over de wereld. Zo voegen we hun stem toe aan het maatschappelijke gesprek dat vaak óver hen, maar te weinig mét hen, wordt gevoerd.

 

Wij bieden kinderen en jongeren die doorgaans op de achterste rij terecht komen een podium. Met hun hulp maken we beladen thema’s rond discriminatie en oppression bespreekbaar. Onder de noemer Special Editions produceren we educatieve voorstellingen voor (V)MBO-scholieren in heel Amsterdam. Elk jaar onderzoeken we één maatschappelijk gevoelig thema samen met jonge ervaringsdeskundigen die onze toneelteksten schrijven. Professionele acteurs en regisseurs verwerken hun teksten in artistiek hoogwaardige voorstellingen. Thema’s die we onderzoeken zijn bijvoorbeeld gender en seksualiteit, de aantrekkingskracht van geld en geweld, leeftijdsgenoten zonder papieren, onze verslaving aan beeldschermen of de keuze van jonge moslima’s voor het wel of niet dragen van de hijab. De Special Editions informeren, maken bespreekbaar en leiden tot meer bewustzijn over hoe je je verhoudt tot jezelf, je klasgenoten die dagelijks met deze problematiek te maken hebben en tot de samenleving.

 

Op die manier lopen wij voorop in de zoektocht naar een Amsterdam met minder sociale ongelijkheid. We zoeken niet alleen, maar samen. Met jongeren, docenten, kunstenaars, maatschappelijke partners, cultuur- en educatiepartners, wetenschappers en beleidsmakers. Zo is van meerdere van onze Special Editions onderzocht dat deze een positief effect hebben op hoe jongeren over gemarginaliseerde groepen nadenken. Ook heeft het maakproces veel impact op de schrijvers van de voorstelling, die zich bewuster worden van de thematiek en daar zelfbewuster en zelfverzekerder mee om leren gaan.

 

 

E-mail: info@studio52nd.nl

Facebook: www.facebook.com/studio52nd

Batjanstraat 9
Amsterdam 1094 RC NH NL
Plan je route