Stichting Stop Straatintimidatie

contact@straatintimidatie.nl

Een grote meerderheid van de vrouwen, meisjes en leden van de lhbti+ gemeenschap maakt straatintimidatie regelmatig mee, soms zelfs dagelijks. Zij worden bijvoorbeeld uitgescholden, krijgen agressieve seksueel expliciete opmerkingen te horen of worden achtervolgd. Het beperkt hen in hun bewegingsvrijheid en gedrag. Het maakt dat ze bepaalde plekken bewust vermijden, zich anders gaan kleden, of simpelweg lang niet zo ontspannen over straat gaan als mannen. Dat zorgt voor ongelijkheid in de uitoefening van het recht op bewegingsvrijheid.

Hoe is de stichting ontstaan?
Stop Straatintimidatie begon in 2014 als een burgerinitiatief. Sinds mei 2016 is zij een stichting. Voor ons staat gelijkwaardigheid voorop. Wij willen een samenleving creëren waarbinnen iedereen in Nederland gelijke toegang heeft tot de publieke ruimte, en zich daarin met een veilig gevoel kan bewegen zonder belemmering of hinder van derden.

Onze werkzaamheden
Samen met lokale en internationale politici zetten wij proactief in op beleid bestaande uit monitoring, bewustwording en afstraffing van straatintimidatie. Sommige daders moeten consequenties ervaren voordat zij hun gedrag aanpassen. Daarom stellen wij voor dat de overheid een boete oplegt aan mensen die zich schuldig maken aan straatintimidatie.

Een ieder kan bij ons terecht om ervaringen te delen en de ernst van straatintimidatie in kaart te brengen. Wij bieden graag een luisterend oor. Ook geven wij voorlichting over straatintimidatie door het organiseren van lezingen en optredens in lokale en nationale media. Wij komen graag met iedereen in contact die samen met ons iets tegen straatintimidatie wil doen.

Social media:

Facebook: https://www.facebook.com/straatintimidatie/
Instagram: https://www.instagram.com/stopstraatintimidatie/