Amsterdams Buurvrouwen Contact (ABC)

De Stichting Amsterdams Buurvrouwen Contact, oftewel het ABC, is een stichting voor taal en ontmoeting voor en door vrouwen. De kerntaak van het ABC is het geven van Nederlandse les aan huis. Het ABC heeft 150 vrijwilligsters die Nederlandse les aan huis geven: de ‘lesgeefsters’. De vrouwen die Nederlandse les aan huis noemen wij de ‘lesneemsters’.

Het doel van het ABC is om de zelfredzaamheid van lesneemsters te vergroten. Hierbij is een goede beheersing van de Nederlandse taal onmisbaar. Leskoppels werken daarom samen aan het verbeteren van de taalvaardigheid van de lesneemster. Taalles is de ingang van veel contacten tussen lesgeefsters en lesneemsters. Daarnaast wordt er gewerkt aan het vergroten van de kennis van de Nederlandse samenleving, wat heel belangrijk is om zelfstandig je weg te kunnen vinden in Nederland. Door het wekelijkse contact met een Nederlandssprekende vrijwilligster krijgen lesneemsters ook handvatten om hun sociale netwerk te vergroten. Het streven van het ABC is om de participatie van lesneemsters te vergroten: lesneemsters gaan actiever deelnemen aan de Nederlandse samenleving.

Een ander belangrijk doel is het tot stand brengen van bijzondere muliculturele ontmoetingen. Ontmoetingen die – hoewel lesneemster en lesgeefster vaak bij elkaar in de buurt wonen – anders niet snel zouden plaatsvinden. Een lesgeefster brengt een stukje ‘Nederland’ in het huis van de lesneemter. Op haar beurt kan een lesgeefster weer veel van de cultuur en leefwijze van haar lesneemster leren. Kortom: lesgeefster en lesneemster leren van elkaar.

Contactpersoon: Miriam Meijs

E-mail: info@abcamsterdam.org

Begijnhof 31B
Amsterdam 1012 WT NH NL
Plan je route