Laden Evenementen

« Alle Evenementen

  • Dit evenement is voorbij.

Stichting Argan | Internationale vrouwendag

8 maart 2016 @ 19:00 - 22:00

In 1970 waren het de Dolle Mina’s die in Nederland meer gelijke rechten eisten voor vrouwen. Leuzen als ‘Baas in eigen buik’ hebben niet alleen voor opschudding gezorgd binnen het publiek domein, maar ook daadwerkelijk veranderingen teweeggebracht. Anno 2016 is de positie van vrouwen aanzienlijk verbeterd, maar in de praktijk valt er nog veel te wensen.

Positie vrouwen arbeidsmarkt

Hoewel één van de belangrijkste doelen van het emancipatiebeleid (sinds 1985) economische zelfstandigheid is, is het percentage economisch afhankelijke vrouwen nog altijd 52%. De loonkloof met mannen bedraagt, volgens de laatst bekende cijfers, maar liefst 18%. Het is een bekend fenomeen dat vrouwen zelden topfuncties bekleden binnen bedrijven. Hoe kan het dat vrouwen nog steeds niet hetzelfde loon ontvangen als mannen, voor het bekleden van eenzelfde functie? En hoe kunnen we daar als werkgevers en werknemers verandering in brengen?

Weerbaarheid vrouwen

De gebeurtenissen rondom oud en nieuw in Keulen een paar weken geleden, waarbij honderden vrouwen aangerand zouden zijn in het openbaar, waren schokkend en brachten het gesprek op gang over de weerbaarheid van vrouwen. Nog schokkender was de reactie van de Keulse burgemeester daarop, die een gedragscode voor vrouwen adviseerde (vrouwen moeten voortaan een armlengte afstand houden van mannen). Maar het onderwerp van gesprek zou moeten zijn; het feit dat vrouwen wereldwijd nog steeds te maken hebben met ongewenste seksueel geweld en intimidatie, ook in ons land. De Jonge Socialisten en andere jongerenpartijen vroegen hier onlangs op ludieke wijze aandacht voor, door met spandoeken én minirok te demonstreren in het centrum van Amsterdam.

De cijfers liegen er niet om. Als het gaat om seksueel geweld tegen vrouwen is er vastgesteld dat 33.3%* van alle vrouwen in Nederland weleens te maken heeft gehad met seksueel geweld. Maar liefst 73%* heeft wel eens een vorm van seksueel intimidatie meegemaakt. Kortom, dit zijn zorgelijke gegevens. Wie moet er verantwoordelijkheid nemen, waar het gaat om seksueel geweld of ongewenste intimiteiten? En hoe leren we onze jongeren om de juiste keuzes te maken, voor zichzelf op te kunnen komen en niet een pleger of slachtoffer te worden van seksueel geweld en intimidatie? Wat is de rol van mannen binnen dit thema?

De avond wordt georganiseerd door een samenwerking tussen de Jonge Socialisten Amsterdam en stichting Argan. Houd de pagina in de gaten voor de bekendmaking van een aantal zéér interessante gasten!

Aanmelden

info@argan.nl

Gegevens

Datum:
8 maart 2016
Tijd:
19:00 - 22:00
Evenement Categorie:

Locatie

Stichting Argan
Jan Tooropstraat 6A
Amsterdam, 1062BM Nederland
+ Google Maps