Laden Evenementen

« Alle Evenementen

  • Dit evenement is voorbij.

Opening internationale, multidisciplinaire ExploreZ Festival

12 mei 2023 @ 17:00 - 18:30

Gratis
ZID Theater organiseert dit voorjaar de achtste editie van het tiendaagse internationale, multidisciplinaire ExploreZ Festival in Amsterdam. Dit jaar staat het festival in het teken van ‘geen grenzen’, oftewel NO LIMITS. Het festival biedt makers uit Tsjechië, Servië, Slovenië, Duitsland, Brazilië én de vele aanstormende talenten die Nederland rijk is een podium om hun werk te presenteren en te laten zien wat er mogelijk is als er geen grenzen zijn. Met het festival wil ZID Theater bezoekers uitdagen een transculturele dialoog over een wereld zonder grenzen te voeren.

Opening ExploreZ Festival:
De feestelijke opening van het ExploreZ Festival vindt plaats op vrijdag 12 mei om 17:00 uur bij Broedplaats BOUW, de thuislocatie van ZID Theater. Naast de première van de locatievoorstelling Boom! Crash! Oh! Hello! wordt er een muurschildering gemaakt, die wordt onthuld door kunstenaars en buurtbewoners en wordt de expositie in de galerie BOUWPUT geopend. De toegang is gratis!

Programma opening – Vrijdag 12 mei
17:00 uur   Afronding van de muurschildering
17:10 uur   Openingsspeech door wethouder
17:20 uur   Onthulling van de muur
17:30 uur   Locatievoorstelling voor de hele familie: Boom! Crash! Oh! Hello!
18:00 uur   Opening Bouwput expositie met borrel
18:30 uur   IthakaZa diner – gezellig met elkaar kijken naar korte optredens

Een greep uit het programma:

 

Het ExploreZ Festival start met Boom! Crash! Oh! Hello!, een avontuurlijke familievoorstelling waarin met duizelingwekkend snel, humoristisch en fysiek spel stripverhalen tot leven komen. Deze gratis voorstelling vindt maar liefst vijf keer plaats op diverse buitenlocaties in Amsterdam, zoals het Erasmuspark en het Cultuurpark Westergasfabriek.

De voorstelling CARGO H gaat in première tijdens het festival. Twaalf makers met roots in negen landen vertellen over het loslaten van het bekende en op weg zijn naar het onbekende. Zij brengen een ode aan hun persoonlijke reis in een mozaïek van speelstijlen.

 

Voor de eerste keer komt het gezelschap antagon TheaterAKTion uit Duitsland met de voorstelling Corpus Mundi. Hierin zal de Braziliaanse Barbara Carvalho haar eigen ervaringen met racisme deconstrueren en transformeren tot collectieve emancipatie. Hiervoor werkt ze zowel met elementen uit de traditionele Afrikaanse en Afro-Braziliaanse dans, als met moderne dans.

 

Het laatste weekend staat in het teken van aanstormend, nieuw talent:

 

Dit jaar komt maker Semere Welday uit Eritrea met het muziekprogramma The Northern Stars, waarbij diverse muziekstijlen en culturen samensmelten.

 

Aanstormende talenten met roots in Marokko, Polen, Palestina, Syrië en Argentinië laten hun werk zien in het programmaonderdeel Explodium, met projecten in ontwikkeling, try-outs of eerste vertoningen.

Het ExploreZ Festival laat voornamelijk werk zien dat niet eerder in Nederland is vertoond. Het bevordert dialoog en ontmoetingen tussen makers en publiek en zet ieder jaar een actueel thema in de schijnwerpers. In 2023 is dat ‘geen grenzen’ oftewel NO LIMITS, een leven met kunst zonder grenzen of beperkingen, waarbij alles mogelijk is.
Meer info en tickets via de nieuwe ExploreZ website

Voor bewoners van de Kolenkitbuurt (Amsterdam West en Nieuw-West) is er een speciale buurtkorting van 50%!

 

Gegevens

Datum:
12 mei 2023
Tijd:
17:00 - 18:30
Kosten:
Gratis

Organisator

ZID Theater
Telefoon:
020 4888449
E-mail:
info@zidtheater.nl
Bekijk de site van Organisator

Locatie

Broedplaats BOUW
Ferdinand Huyckstraat 6
Amsterdam, 1061 HC
+ Google Maps