Laden Evenementen

« Alle Evenementen

  • Dit evenement is voorbij.

Jubileumviering 20 jaar trouwen voor iedereen – Gemeente Amsterdam

1 april 2021 @ 08:00 - 17:00

Beste Amsterdammer,

Precies twintig jaar geleden, op 1 april 2001, werd in onze stad het eerste regenbooghuwelijk gesloten. Dat nieuws ging de hele wereld over. Amsterdam liet die dag weer eens zien dat het een stad is waar mensen zichzelf kunnen zijn: in onze stad bepaal je zelf op wie je verliefd wordt, bepaal je zelf met wie je hand in hand loopt, bepaal je zelf wat je gender is, en bepaal je zelf hoe je wilt samenleven.

Amsterdam loopt voorop als het gaat om de emancipatie van lhbtiq+ personen, en daar zijn we trots op. Het eerste regenbooghuwelijk maakte de weg vrij voor vele andere paren van het hetzelfde geslacht in andere steden en landen, die ook hun liefde officieel wilden bezegelen. En als gemeente hebben we sinds die dag een kleine maar belangrijke bijdrage kunnen leveren aan het geluk van een heleboel verliefde stellen.

Daarom willen we het twintigjarig jubileum van het regenbooghuwelijk uitgebreid vieren. We hangen de stad vol met regenboogvlaggen, varen met een reusachtige bruidstaart door de stad, en organiseren een speciale stadswandeling langs plekken die belangrijk zijn in de strijd voor acceptatie en gelijke rechten. Ook organiseren we de reizende fototentoonstelling Legale Liefde, waarin twintig getrouwde regenboogstellen vertellen over de betekenis van hun huwelijk. 

De vlag kan uit, maar er is ook reden tot zorg. Want gelijke rechten betekenen niet automatisch dat iedereen ook gelijkwaardig behandeld wordt. Nog steeds hebben lhbtiq+ personen in Amsterdam soms te maken met uitsluiting, geweld en discriminatie. Dat is onacceptabel. 

In het online symposium ‘Twintig jaar trouwen voor iedereen: van gelijke rechten naar gelijkwaardigheid’ gaan we op 1 april in gesprek over de emancipatie van de regenbooggemeenschap in Nederland: wat is er al bereikt en wat is er nog nodig om ervoor te zorgen dat iedereen volop de ruimte krijgt om in vrijheid zichzelf te kunnen zijn?

Over vier jaar bestaat Amsterdam 750 jaar, en dat gaan we groots vieren. Maar ook nu al staan we stil bij de hoogtepunten uit de geschiedenis van onze stad. Zoals die bijzondere dag in 2001, toen we de wereld lieten zien dat Amsterdammers zich niet laten vertellen wie ze moeten zijn en hoe ze moeten leven. Dat weten ze zelf veel beter. 

We willen u vragen om zelf op 1 april ook de regenboogvlag op het raam te hangen en hiermee zichtbaar te maken dat Amsterdam opkomt voor lhbtiq+ personen. Voor hun rechten, én voor hun gelijkwaardige behandeling. 

Met hartelijke groet,

Femke Halsema, burgemeester

Rutger Groot Wassink, wethouder Diversiteit

Kijk voor meer informatie over de activiteiten in de stad op: amsterdam.nl/twintigjaartrouwenvooriedereen 

Gegevens

Datum:
1 april 2021
Tijd:
08:00 - 17:00