Laden Evenementen

« Alle Evenementen

  • Dit evenement is voorbij.

8maartcomite Amsterdam – Statische demonstratie

8 maart 2021 @ 15:00 - 17:00

Het 8maartcomite Amsterdam roept op voor een demonstratieve manifestatie ter viering van Internationale Vrouwendag op maandag 8 maart op het Museumplein!
VROUWEN VAN DE WERELD: STA OP!
KOM IN VERZET EN VERBIND!

Samen met miljoenen vrouwen in de hele wereld gaan strijdbare vrouwen op 8 maart ook in Amsterdam de straat op. Sinds 10 jaar organiseert het 8 maartcomité een demonstratie vanaf de Dam om de Vrouwendag samen te vieren, nu is dit niet toegestaan. Daarom hebben we dit jaar op het Museumplein aan de kant van de Van Baerlestraat een zogeheten ‘statische demonstratie’ georganiseerd.

Strijdbare demonstratie
We demonstreren tegen uitbuiting van vrouwen, tegen geweld tegen vrouwen en vóór radicale gelijkwaardigheid en zelfbeschikking over eigen lichaam en leven. En we weten dat we voor onze rechten moeten vechten.

Op deze Internationale Vrouwendag wil het 8maartcomite samen met alle vrouwen in Nederland en hun (internationale) organisaties volop aandacht geven aan de internationale vrouwenstrijd. Samen vechten we ook tegen racisme en fascisme.

Coronapandemie raakt vrouwen hard
De coronapandemie en de politieke en economische crisis en het wanbeleid van regeringen wereldwijd heeft vrouwen in het bijzonder hard geraakt. ‘Huiselijk’ geweld tegen vrouwen nam toe, rolpatronen werden pijnlijk zichtbaar toen kinderen thuis kwamen te zitten. Wereldwijd verloren miljoenen vrouwen hun baan en hun dagelijkse inkomsten.

Maar vrouwen zijn opgestaan en in verzet gekomen, ze zetten hun strijd voort ondanks de coronamaatregelen. Ook in Nederland is de strijd nog niet gestreden. Blijf van mijn lijfhuizen zijn nog steeds noodzakelijk, discriminatie van vrouwen op de arbeidsmarkt is nog steeds een gegeven. Rolpatronen dienen nog steeds doorbroken te worden. Armoede onder vrouwen is in Nederland is hoger dan bij mannen.

Vrouwen – internationaal – solidair
We kijken op deze dag natuurlijk ook over de grenzen van Nederland heen met onze vriendinnen en zusterorganisaties van Argentijnse, Chileense, Indonesische, Filippijnse, Koerdische, Marokkaanse, Turkse, Russische vrouwen nog veel meer. Ook transvrouwenorganisaties doen mee. Uit ervaring weten we dat wanneer vrouwen opstaan, solidair zijn met elkaar en samen vechten voor een betere toekomst er successen geboekt worden.

Op deze manifestatie krijgen verschillende vrouwen het woord. Met korte en krachtige presentaties laten ze weten waar ze voor staan. Er is ook ruimte om elkaar te ontmoeten, samen te dansen en onze successen samen te vieren. Dat kan ook op 1,5 meter afstand van elkaar en met mondkapje, want we nemen de coronamaatregelen wel serieus.

Wanneer: maandag 8 maart 2021, 15:00-17:00.
Waar: Museumplein Amsterdam – bij de van Baerlestraat
Wat: programma toespraken, theater, poezie, live muziek, performance en herdenkingsactie voor de slachtoffers van femicide.
Meer info: www.8maartAmsterdam.nl, 8maartcomite@gmail.com
Contact: Jane Possel 06-24147710, Natasha 06-34340608

 

Gegevens

Datum:
8 maart 2021
Tijd:
15:00 - 17:00
Site:
http://www.8maartamsterdam.nl/

Organisator

8maartcomite
Telefoon:
06-24147710
E-mail:
8maartcomite@gmail.com
Bekijk de site van Organisator

Locatie

Museumplein
Amsterdam, 1079RA Nederland + Google Maps