Laden Evenementen

« Alle Evenementen

  • Dit evenement is voorbij.

Stichting Argan | Seksisme in Nederland

14 maart 2016 @ 19:30 - 22:00

Het Comité 21 Maart organiseert in de aanloop naar de grote demonstratie op 19 maart bijeenkomsten over belangrijke thema’s in de strijd tegen racisme en discriminatie. Een van die thema’s is seksisme.

We willen deze avond in gesprek over hoe seksisme zich manifesteert in Nederland. We hebben een panel van vrouwen die het onderwerp van meerdere kanten zullen belichten. We willen ingaan op de expliciete, maar ook de impliciete vormen van seksisme. Het publiek zal actief betrokken worden bij de discussie a.d.h.v. stellingen. Het is de bedoeling dat we eindigen met concrete aanbevelingen m.b.t. tot het tegengaan van seksisme.

De avond zal op een mooie manier worden geopend.
Anousha Nzume zal de avond leiden.

Panelleden

De panelleden zijn:

  • Anke Laterveer. Zij is cabaretier en schreef een indringende blog over date rape, een vrij onbekend begrip in Nederland, maar helaas wel een bekend fenomeen bleek. Het overkwam Anke en ze schreef over hoe de politie omging met haar aangifte. Naar aanleiding van haar blog zat Anke bij het tv-programma Pauw om te bespreken hoe de politie tekort schiet in zaken als deze. De reacties op die uitzending op de sociale media waren ronduit schokkend. Het was duidelijk, Nederland heeft een groot probleem met seksisme. Hieruit ontstond een Twittercampagne ‪#‎ZegHet in samenwerking met Stella Bergsma en Anousha Nzume. Veel vrouwen deelden middels deze campagne hun ervaringen met seksueel geweld. Er kwamen Kamervragen over hoe de politie in Nederland omgaat met seksueel geweld.
  • Mimi van MAD (Mothers Against Discrimination). Mimi heeft naar aanleiding van #ZegHet een prachtig stuk geschreven over seksueel geweld bij Afro vrouwen. Ook daarvoor heeft Mimi op demonstraties tegen racisme gesproken over de positie van de zwarte vrouw in de Nederlandse maatschappij en binnen de zwarte gemeenschap. Vooral de intersectionaliteit bij seksisme en racisme is Mimi erg scherp op.
  • Khadija al Mourabit. Khadija is filosoof, studeert Brein & Cognitie en is momenteel bezig met de documentaire Vrouwen van de Rif. Zij is de hoofdrolspeelster en kaart onder andere onderlinge genderverhoudingen aan. Khadija heeft de Marokkaanse, dus Noord Afrikaanse afkomst, volgens de media ook de afkomst van de mannen die massaal vrouwen zouden hebben verkracht in Keulen op nieuwjaarsnacht. Ook hier was overlap in racisme en seksisme. Nu achteraf blijkt veel uit de eerste berichten niet te kloppen. Khadija heeft zich hier ook over uitgelaten en benadrukt daarbij de patriarchale invloeden op de Nederlandse samenleving waarin we leven.
Aanmelden

U bent hierbij van harte uitgenodigd.

De entree is gratis.

Gegevens

Datum:
14 maart 2016
Tijd:
19:30 - 22:00
Evenement Categorie:
Site:
www.facebook.com/events/1673579449598180/

Organisator

Comité 21 maart

Locatie

Stichting Argan
Jan Tooropstraat 6A
Amsterdam, 1062BM Nederland
+ Google Maps