Laden Evenementen

« Alle Evenementen

  • Dit evenement is voorbij.

Skin Deep – Wereldvrouwen

12 maart 2019 @ 20:00 - 22:00

€3

In het kader van Internationale Vrouwendag praten we met vrouwen aan de top over hun positie en identiteit en hoe zij voorbij stereotypes en beeldvorming de ruimte vinden om zichzelf te zijn. Code-switching, het aanpassen van ons haar, outfit en gedrag aan onze omgeving, doen we immers allemaal. Maar hebben zwarte vrouwen dezelfde ruimte als witte vrouwen?

Andrew Makkinga gaat met wereldvrouwen Chandra Arthur en Harriette Verwey in gesprek over hun keuzes, aanpak en dilemma’s.

Met haar start-up Friendish weet Chandra Arthur naadloos de twee werelden waarin zij professioneel opereert in elkaar over te brengen. Zij is ondernemer in zowel de tech-industrie als de creatieve industrie, waarbinnen Friendish haar meest succesvolle start-up is. Deze app is bedoeld om op basis van gemeenschappelijke interesses nieuwe vrienden te maken en is geboren uit een persoonlijke behoefte van Chandra. Nadat zij lange tijd in Duitsland heeft gewoond, verhuisde zij terug naar Amerika en vond hier eigenlijk weinig aansluiting. Friendish biedt de mogelijkheid om op een luchtige, leuke manier nieuwe mensen te leren kennen, maar staat symbool voor een grotere ambitie van Chandra om een verbindende rol te spelen en een rolmodel te zijn voor gemarginaliseerde groeperingen, specifiek zwarte vrouwen in de tech-industrie. Zij is co-oprichter van B.O.T, Black Orlando Tech, wat een groep is die aansluit bij haar ambitie om zwarte creatievelingen te mobiliseren, ondersteunen en inspireren. Door haar eigen ervaring van mediëren tussen verschillende culturen, weet zij als geen ander welke ervaring kleur heeft op je leefwereld, je taalgebruik, je kansen etc.

Harriette Verwey werd geboren in Paramaribo en vertrok op haar achttiende naar Leiden om geneeskunde te studeren. Ze kwam terecht in een land wat ze niet kende en heeft de eerste jaren in armoede en eenzaamheid geleefd. Daarbij bleek het individualistische Nederland in weinig te lijken op het warme Suriname, waar zij is opgegroeid in een grote gemeenschap. Dat verschillende kleuren in harmonie naast elkaar kunnen leven, leerde Harriette al vroeg met een licht-gekleurde moeder en een zwarte vader. Daarnaast heeft zij ook in haar professionele leven te maken gehad met de samenwerking van mensen van verschillende kleuren: als cardioloog heeft zij immers 33 jaar rondgelopen in een wittemanswereld. Door het combineren van deze persoonlijke ervaringen en door haar bijdrage aan de Stichting Etnische Zakenvrouwen Nederland hoopt Harriette om met haar ervaring een zwart rolmodel te zijn voor jonge aspirant-doktors. 

Skin Deep is terug! Want we zijn nog lang niet uitgepraat. In deze talkshows verdiepen we het gesprek over zwart en wit in Nederland. Met bekende en nieuwe gezichten onderzoeken we lastige en luchtige onderwerpen.

Gesprekken over huidskleur zijn vaak explosief, emotioneel of worden vermeden. Alsof de verschillen het onmogelijk maken nog te praten. Omdat mensen klaar zijn met steeds hetzelfde uitleggen, bang zijn het verkeerde te zeggen of zich niet aangesproken voelen. Samen onderzoeken we wat deze thema’s zo moeilijk maakt. We willen het ongemak niet vermijden maar juist benoemen en verkennen. Door ervaringen uit te wisselen en inzichten te delen worden we beter in het voeren van dat stroeve gesprek. Verdiepende talkshows dus, met ruimte voor twijfel, frustratie en humor.

Gegevens

Datum:
12 maart 2019
Tijd:
20:00 - 22:00
Kosten:
€3
Site:
https://rodehoed.nl/programma/skin-deep-10-wereldvrouwen/#

Locatie

Rode Hoed
Keizersgracht 102
Amsterdam, Noord-Holland 1015CV Nederland
+ Google Maps