Laden Evenementen

« Alle Evenementen

  • Dit evenement is voorbij.

Hoe betaal jij de schoonmaker? | Bureau Clara Wichmann

19 september 2019 @ 20:00 - 22:30

Bij een gezin met twee werkende ouders schiet het er al snel bij in; het huishouden. In een land waar economische gelijkheid tussen mannen en vrouwen voorop staat en het aantal tweeverdieners ieder jaar toeneemt, worden huishoudelijke taken als schoonmaken, koken en soms ook de opvoeding van kinderen steeds vaker uitbesteed. Daarmee zijn de huishoudelijk werkers een steeds belangrijker wordende kracht achter onze economie. Toch is hun positie in Nederland nog steeds niet goed geregeld.

95% van huishoudelijk werkers in Nederland is vrouw. Zij worden anders behandeld dan andere werknemers: huishoudelijk werk wordt door de wet niet erkent als volwaardig werk en hierdoor hebben huishoudelijk werkers weinig sociale zekerheid en een slechte arbeidsrechtelijke positie. Daarbij, of mede daardoor, gebeurt huishoudelijk werk vaak zwart en is er toenemend aantal (vrouwelijke) ongedocumenteerde migranten die dit werk op zich nemen.

Deze avond gaan we verder in op het probleem van dienstverlening aan huis. Het probleem én de oplossingen worden besproken vanuit een persoonlijk, juridisch, feministisch en bestuurskundig perspectief.

 

Met de volgende sprekers:

Natalia Robledo Contreras is huishoudelijk werker en voorzitter van de Migrant Domestic Workers-FNV. Zij vertelt over haar werk en waarom deze onzichtbare groep zichtbaar moet worden. 

Onderzoeker en arbeidsjurist Niels Jansen presenteert juridisch onderzoek van Bureau Clara Wichmann. Hij brengt in kaart hoe andere Europese landen vanuit overheid oplossingen bieden voor deze problematiek. Dit onderzoek wordt gedaan vanuit Alliantie Samen werkt het!, dat streeft naar gelijke kansen voor mannen en vrouwen om betaalde arbeid en onbetaalde zorg te combineren.

Mac Vijn was de advocaat in de ‘Alfahulp zaak’. In 2009 begon Bureau Clara Wichmann samen met de Vereniging voor Vrouw en Recht en Stichting Alphatrots een rechtszaak om de positie van alfahulpen te verbeteren. De inzet van de zaak was dat de thuiszorgorganisatie het loon van de alfahulp bij ziekte moest doorbetalen. In 2013 stelde het gerechtshof Arnhem-Leeuwarden de alfahulp in het gelijk.

Devika Partiman is voorzitter van de stichting Stem op een Vrouw en draagt een column voor over waarom de positie van huishoudelijk werkers ook een feministische kwestie is.

Gegevens

Datum:
19 september 2019
Tijd:
20:00 - 22:30
Site:
https://dezwijger.nl/programma/hoe-betaal-jij-de-schoonmaker

Organisatoren

Bureau Clara Wichmann
Pakhuis de Zwijger

Locatie

Pakhuis de Zwijger
Piet Heinkade 179
Amsterdam, Noord Holland 1019 HC Nederland
+ Google Maps
Telefoon:
020 - 624 63 80
Bekijk de site van Locatie