Laden Evenementen

« Alle Evenementen

  • Dit evenement is voorbij.

Fotoproject FATIMA HERITAGE toert door Amsterdam Nieuw-West

16 juni 2021 - 1 juli 2021

Amsterdam, 9 juni 2021,

Vrouwen uit Nieuw-West op beeldende wijze in het zonnetje zetten met het uitdragen van hun cultureel erfgoed. Dat staat centraal bij het fotoproject FATIMA HERITAGE. Ze beelden in deze expositie een (oude) foto van hun moeder, zus, moeder of oma uit. Daarmee eren  ze hen als rolmodellen. Emre Ünver, voorzitter van stadsdeel Nieuw-West opent de expositie donderdag 17 juni om 15.00 uur op Plein ‘40’- 45.

De geportretteerde vrouwen zijn stuk voor rolmodellen met verschillende achtergronden. Zoals Mbarka Nbir, een voorbeeld voor haar dochter: “Mijn moeder heeft deze kracht op ons, haar dochters, over gebracht. Ik ben hiervoor heel dankbaar want hierdoor staan wij als vrouwen krachtig in onze schoenen en zijn wij onze beste versie geworden. Om haar te eren maar ook de kracht van de Marokkaanse vrouw die ik in deze foto terug zie heb ik hiervoor gekozen. Ik wil hiermee onze heritage die we hebben meegenomen in de Nederlandse samenleving delen om samen trots op te zijn en als inspiratie voor anderen”.

Kruisbestuiving

Iets wat Emre Ünver herkent. “Dit is een prachtige kruisbestuiving tussen verschillende culturen, zoals de Marokkaanse en Nederlandse. Deze verrijken elkaar. Het is ook een verhaal van emancipatie, van kracht, van doorzetten en daarmee een voorbeeld zijn voor anderen. Terecht dat deze vrouwen in het zonnetje worden gezet.”  De foto’s en de verhalen van deze zes vrouwen uit Nieuw-West staan op www.mrmrsoasis.nl

Reist door de stad

FATIMA is van 16 juni tot 1 juli te zien op Plein ’40-’45. Daarna doet de expo van 1 juli tot en met 17 juli de locatie tegenover De Meervaart aan de Sloterplas. Vervolgens reist het vrouwenplatform FATIMA de komende jaren door de stad om zo bewustwording te creëren op het gebied van verhalen, inclusie en empowerment. Ook wordt ingestoken op samenwerken met verschillende vrouwenorganisaties om zo de krachten de versterken.

Doorgeven aan volgende generatie vrouwen

FATIMA HERITAGE is geproduceerd door het culturele mediahuis Mr & Mrs Oasis, met voor dit project, ondersteuning van St. SAAAM. “Wij vinden het belangrijk om vrouwenkrachten te bundelen en hen vanuit kracht en zichtbaarheid neer te zetten. Daarbij hun eigen heritage verhalen vertellen, om deze doorgeven aan de volgende generatie vrouwen én aan de rest van de stad”

Alvast een voorproefje met quotes van de vrouwen

Mbarka N’bir

Mijn oma is voor mij een goed voorbeeld van een vrouw met innerlijke kracht. Vasthoudend aan traditie, maar wel meedeinend met de veranderingen. Ze heeft veel meegemaakt, maar liet zich hierdoor niet definiëren en stond positief in het leven.

Zina Abboud

Van mijn moeder leerde ik dat je als vrouw een eigen pad moet uitstippelen en kansen moet grijpen als die zich aandienen. Dat vereist kracht, durf, doorzettingsvermogen en leiderschap.

Khadija Bahara

Mijn oma was een sterke, rechtvaardige en trotse vrouw die geen blad voor de mond nam. Integriteit en rechtvaardigheid gingen voor haar boven alles en iedereen. Ze maakte hierin geen verschil tussen mensen of belangen.

Yousra Moussir

Ik heb gekozen voor deze foto van mijn moeder, omdat zij mijn grote voorbeeld is. Zij staat altijd voor mij klaar en zij is degene op wie ik later wil lijken.

Dana Masoud
Mijn zusje Sarah met haar mooie glimlach. Samen zijn we in 2013 uit Syrië gevlucht en we hebben elkaar nu lang niet gezien. Ik mis haar en ik hoop haar snel weer te zien.

Noot voor de pers:
Pers is van harte welkom bij de opening op 17 juni.  Wel graag vooraf aanmelden bij Bert Jansen: 06 8207 1098, b.jansen@amsterdam.nl. Er is dan ook een rondleiding langs de expo, samen met de geportretteerde vrouwen.

Gegevens

Begin:
16 juni 2021
Einde:
1 juli 2021

Locatie

plein ’40-’45
Amsterdam, + Google Maps