Laden Evenementen

« Alle Evenementen

  • Dit evenement is voorbij.

FemTopia in Pakhuis de Zwijger

8 maart 2022 @ 19:00

Het is 2022 en we maken de balans op: Nederland staat op plek 31 van de Global Gender Gap Index. Kortom, nog lang niet het FemTopia waar we van dromen: een vrouwvriendelijke, inclusieve en toegankelijke wereld waarin iedereen op waarde wordt geschat en gender er misschien zelfs niet meer toe doet. Na jaren van hard werk, vele wielen die zijn uitgevonden en sterke schouders om op te staan, zijn we inmiddels in de vierde feministische golf aanbeland. Een intersectionele en activistische golf, die bestaat uit vele stemmen met verschillende prioriteiten, maar één gezamenlijk doel: een gelijkwaardig land waarin vrouwen willen en kunnen wonen, leven, werken, zorgen, genieten, uitblinken en liefhebben.

En we leefden nog lang en gelijkwaardig.

Op 8 maart nodigen we jullie – oude rotten in het femi-vak, de harde kern van de strijd voor gelijkheid, new kids on the block en alle andere nieuwsgierige aagjes – uit in Pakhuis de Zwijger om Internationale Vrouwendag te vieren en FemTopia stukje bij beetje vorm te geven. Verwacht feminisme, feest en eindelijk weer fysiek flaneren!

Toegang is gratis. Reserveer via deze link: https://dezwijger.nl/programma/femtopia

Wat kan je verwachten?

  • Een doorlopend programma in de Grote Zaal met onder andere een keynote van filosofe Kate Kirkpatrick (ENG), een heuse zeepkisten programmapitch-wedstrijd, een intergenerationeel gesprek met onder andere Marjan SaxDinah de Riquet-Bons en Enaam Ahmed Ali en optredens van Nimo Hersi en Sophie Straat.
  • Een verdiepend politiek programma in de IJzaal waar je (kandidaat) raadsleden leert kennen, we fragmenten van de documentaire ‘Momentum‘ kijken en we over het belang van representatie praten in aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen, gehost door Stem op een Vrouw.
  • Een workshop over een gelijkwaardige verdeling in zorg en werk door Ragna Heidweiller, de auteur van ‘In voor- en tegenspoed, maar alleen als jij de afwas doet. Handboek voor een nieuwe rolverdeling’.
  • Een speciale talk over vrouwen en hun toegang tot het recht en strategische procederen voor vrouwenrechten door Rajae Azaroual van de Vrouwenrechtswinkel Amsterdam en Femke Zeven van Bureau Clara Wichmann.
  • Een vertoning van de prachtige documentaire ‘Sisterhood‘. Een documentaire over hoe het is om vrouw te zijn en de dagelijkse confrontaties die daarbij komen kijken. Filmmaker Sophie Dros praat in de film met vier uitgesproken, eigentijdse vrouwen en een groep jonge meiden.
  • Een les over de Zwarte, Migranten- en Vluchtelingenvrouwen van Atria door Kaouthar Darmoni: de geschiedenisles die je altijd al had willen hebben over de pioniers uit de ZMV-Vrouwenbeweging.
  • Een knusse hoek op de 3e verdieping waar je kunt luisteren naar fijne audio, onder andere de podcast ‘Op Frida’s Vleugels’ over handicap, seksualiteit en etniciteit, die Eline Pollaert en Xandra Koster maakten over de Frida Kahlo-tentoonstelling in het Drents Museum.
  • Een foto-expositie in het café: Women’s March van A tot Z door fotograaf Sabine van Nistelrooij.

Gegevens

Datum:
8 maart 2022
Tijd:
19:00

Locatie

Pakhuis de Zwijger
Piet Heinkade 179
Amsterdam, Noord Holland 1019 HC Nederland
+ Google Maps
Telefoon:
020 - 624 63 80
Bekijk de site van Locatie