Laden Evenementen

« Alle Evenementen

  • Dit evenement is voorbij.

De Balie | Vrijheidslezing 2018

30 januari 2019 @ 20:00 - 22:00

De Iraanse activiste Maryam Namazie houdt op 30 januari 2019 de 24ste Vrijheidslezing in De Balie. Namazie zet zich in voor de rechten van vrouwen, minderheden en ongelovigen wereldwijd. De lezing gaat over haar visie op de positie van vrouwen en minderheden binnen religie en over de vrijheid om juist níet gelovig te zijn. Hoe creëren we een samenleving die individuen in staat stelt in vrijheid hun geloof te kunnen kiezen, maar waarin het ook geaccepteerd wordt niet gelovig te zijn?

Zoals op de evenementspagina van De Balie te lezen is:

Nazmiye Oral, schrijfster, actrice en maker van de geroemde voorstelling Niet Meer Zonder Jou, leidt de avond in met een column. In de voorstelling ‘Niet Meer Zonder Jou’ zien we een gesprek tussen de gelovige moeder en afvallige dochter waarbij de vraag: ‘Hoe kan ik mezelf zijn, zonder jou te verliezen?’ centraal staat.

Met o.a. Shirin Musa, vrouwenrechtenactivist en directeur van Femmes for Freedom, en Maryam Namazie gaan we in gesprek over de verschillende strategieën om rechten van vrouwen en ongelovigen aan te kaarten.

Dichter en filmmaker Nafiss Nia draagt onder muzikale begeleiding gedichten voor die aansluiten bij het thema van de avond, en Nadia Moussaid treedt op als moderator.

Maryam Namazie werd geboren in Teheran en vluchtte in 1980 naar India. Ze is kritisch op onderdrukkende effecten van religie en spreekt ze zich uit tegen het cultureel relativisme als het gaat om mensenrechten en gelijkheid. De plek waar je geboren bent mag volgens haar nooit een reden zijn om minder aanspraak te kunnen maken op fundamentele mensenrechten. Geïnspireerd door de feministische en socialistische actiegroep Femen schuwt Maryam provocerende acties niet. Daarnaast geeft ze empowerment trainingen in London aan vrouwen, ex-gelovigen en LGBT’s.

Maryam werkte onder meer in India, Sudan en Canada, en woont op dit moment in het Verenigd Koninkrijk. Ze is de woordvoerder van de organisatie Fitnah- Movement for Women’s Liberation, woordvoerder van de campagne One Law for All, en van de Council of Ex-Muslims of Britain.
De Vrijheidslezing on Tour met Maryam Namazie zal plaatsvinden in huisvandeMens in Brussel op 3 december.

Dit programma wordt gemaakt in samenwerking met het Humanistisch Verbond.

Taal: Engels

Redactie: Anne- Marijn Epker en Sophie Rutenfrans

Over De Vrijheidslezing
Voor het zesde jaar op rij organiseert De Balie de Vrijheidslezing. In de Vrijheidslezing staat altijd het verhaal van een vrijheidsdenker centraal. Eerdere sprekers waren o.a. Holocaust overleefster Eva Scholss, de Turkse journalist Can Dündar, en Patrisse Cullors & Janaya Khan van de Black Lives Matter-movement.”

Meer informatie en tickets: https://debalie.nl/agenda/de-vrijheidslezing-maryam-namazie/

Locatie

De Balie
Kleine-Gartmanplantsoen 10
Amsterdam, 1017 RR Nederland
+ Google Maps